perjantai 14.12.2018 | 12:48
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Maija Pylvään kolumni: Mieluummin kovaa kuin korkealla

Keskipohjanmaa+ | To 12.7.2018 klo 08:33

Karusellia, hattaraa, maailmanpyörää. Iloista meininkiä ja paljon ääntä. Siinäpä asioita, jotka tulevat ensimmäiseksi mieleen sanasta huvipuisto. Lapsena suosikkejani olivat Särkänniemi Tampereella sekä joitakin vuosia sitten toimintansa lopettanut Wasalandia Vaasassa, joissa tuli käytyä useamman kerran isommallakin porukalla – toinen toistaan hurjimmissa laitteissa eikä paljoa pelottanut.

Toista se on tänä päivänä. Kun joitakin vuosia sitten menin ensimmäistä kertaa näin aikuisiällä huvipuistoon, tuli huomattua hyvin pian, ettei huvipuistokestävyys ollut enää lähellekään sama kuin lapsena. Kaiken maailman kieputuslaitteissa tuli huono olo eikä pahimpiin laitteisiin menemistä uskaltanut harkitakaan. Ei niin sanotusti paljoa huvittanut.

Tänä kesänä päätin sitten ottaa revanssin, ja lähdimme eräänä päivänä sisarusporukalla viettämään yhteistä aikaa huvipuistoon. En ollut tälläkään kertaa se innokkain laitteisiin menijä, mutta tietyllä tapaa halusin päästä uhmaamaan omia pelkojani.

Vaikka kärsin jonkinasteisesta korkean paikan kammosta, uskaltauduin päivän päätteeksi paljonpuhuttuun vapaapudotukseen, jossa 24-paikkainen istuinryhmä nousee 75 metrin korkeuteen pyörien samalla hitaasti tornin ympäri. Pudotessaan tämän Suomen korkeimman laitteen nopeus on parhaimmillaan 23 metriä sekunnissa.

Kun sitten erehdyin käyttämään silmiä sadasosasekunnin auki ollessani tornin huipulla, voin kertoa, että siinä kohtaa hupi ja hauskuus olivat todella kaukana. Toisaalta alastulo tapahtui hetken viivyttelyn jälkeen niin nopeasti, ettei siinä ehtinyt juuri muuta kuin kauhistua.

Ehkä huvipuistot eivät enää edusta aivan samaa meininkiä kuin lapsena, mutta tietynlainen itsensä haastaminen niissä viehättää. Toki huvipuisto paikkana antaa samalla luvan heittäytyä hieman lapsenmieliseksi aikuisessakin porukassa.

Nykyisistä huvipuistoista PowerPark Alahärmässä houkuttelee monipuolisuudellaan, sillä samalla alueella pääsee ajamaan kartingia, joka taas on enemmän se oma juttu. Mieluummin vauhdinhurmaa maan tasalla kuin kieputusta korkeuksissa.

Maija Pylväs

Kirjoittaja työskentelee Ylivieskan toimituksessa.

#
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Fingerpori