Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Tsemppiä Krista

Keskipohjanmaa+ | La 14.7.2018 klo 01:00 [päivitetty la 19:27]

Ei ole helppoa olla poliitikko.

Sen on tällä kertaa saanut tuntea nahoissaan eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtaja Krista Kiuru (sd.). Viisi valiokunnan keskustalaista jäsentä Hanna-Kaisa Heikkinen, Niilo Keränen, Ulla Parviainen, Martti Talja ja Pekka Puska ja Juha-Matti Saarakkala (ps.) jättivät kesälomille lähtiessään kirjelmän puhemiesneuvostolle Kiurun toiminnasta.

Heidän mukaansa Kiuru aiheutti päänsärkyä viivyttelemällä sote-lakipaketin käsittelyä valiokunnassa. Toisaalta muut mukaan lukien kokoomuslaiset edustajat eivät allekirjoittaneet kirjelmää. Mielenilmaus jäi siis yksin keskustan ja Saarakkalan harteille. Enemmistö lautakunnasta piti, ainakin virallisesti, Kiurun toimintaa asiallisena.

Edellisellä hallituskaudella Krista Kiuru oli opetusministeri. Tuolloin hän luotsasi eteenpäin oppivelvollisuuden nostoa. Yllättävän pitkään hän piti kiinni siitä, että yleissivistävien kansanopistojen niin sanottua nivelvaiheen opiskelua ei voida tulkita oppivelvollisuuden suorittamiseksi kuten esimerkiksi lukio-opetusta tai ammatillista opetusta. Lopulta Kiuru taipui ja kansanopistot otettiin opiskelupalettiin. Tosin hallitus myöhemmin perui oppivelvollisuuden ikärajan noston kokonaan.

Oksavalta on vaikea nähdä eduskuntatalon sisälle kokoushuoneisiin ja käytäville. Valiokunnan asiantuntijakuulemisesta päättää koko valiokunta. Puheenjohtaja ei voi sortua politikointiin, siis esimerkiksi siihen, että asioita aikataulutetaan niin, että hallituksen esityksen kulkua nopeutetaan tai hidastetaan. Eduskunnassa ja kunnalliselämässä päätetään valtavasti asioita, jotka puheenjohtaja tuo vastentahtoisesti esityslistalle. Demokratian pelisääntöjen mukaan eduskunnan salin ja valtuuston tahto pitää toteutua, ja puheenjohtajalla on vain yksi ääni.

Tsemppiä Krista Kiuru. Ole jatkossakin rohkea ja jämäkkä, mutta anna silti demokratian toteutua. Tunnet varmaan toisenkin Kiurun, sen keskipohjalaisten tavan järjestää sosiaali- ja terveyspalvelut. Toivottavasti Sinulle on Keski-Pohjanmaalta liverrelty, että ainakin pienessä maakunnassa uusi perusturva toimii, vaikka alunperin hyvä nimi vaihdettiin toiseen. Homma voi toimia muuallakin Suomessa. Valinnanvapauden aika koittaa joskus myöhemmin, ja siihen SDP ehtii vielä puuttua seuraavassa hallituksessa, johon gallup-lukujen valossa puolue on marssimassa.

Antti Savela

Tekstiä korjattu lauantaina 14.7.2018 kello 19:30 valiokunnan puheenjohtajan oikeudesta kutsua valiokuntaan asintuntijoita. Kyseinen oikeus kuuluu koko valiokunnalle, eikä vain puheenjohtajalle kuten tekstissä aiemmin virheellisesti todettiin.

#
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Fingerpori