Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Kuivuus kiusaa taas Keski-Pohjanmaata – palolennot aloitettiin tauon jälkeen

Keskipohjanmaa+ | Pe 13.7.2018 klo 08:00

Milja Keinänen (KP)

Metsäpalovaroitus on jälleen voimassa laajalti, myös Keski-Pohjanmaalla. Kuivuus kiusaa, mutta tilanne ei kuitenkaan ole yhtä paha kuin alkukesän aikana, kerrotaan alueen pelastuslaitoksista.

– Metsäpaloindeksi on nyt neljän ja puolen paikkeilla. Alkukesästä se oli noin kuusi. Niin korkeita lukuja ei onneksi ole nyt näkyvissä, kertoo päivystävä palomestari Kalajokilaakson pelastuslaitoksesta.

Maastoa palojen varalta tarkkailevat palolennot käynnistyivät eilen, kun metsäpalovaroitus astui jälleen voimaan. Lentojen tarve ja tiheys päätetään metsäpaloindeksin mukaan. Jos indeksi on alle neljän, ei lentoja tarvitse tehdä ollenkaan. Kun indeksi ylittää neljän, lentoja tehdään yksi päivässä. Kuivuuden muuttuessa vaikeaksi lennot lähtevät liikkeelle kaksi kertaa päivässä.

– Nyt on kulunut useampi viikko niin, että ei ole tarvinnut lentää ollenkaan, kertoo Esa Salminen Kalajokilaakson ilmailukerhosta.

Kalajokilaakson ilmailukerho ja Pyhäsalmen ilmailukerho järjestävät palolentoja yhdessä. Määrärahoja jakavat ja lentoja koordinoivat aluehallintovirastot.

– Kokonaisuudessaan tämä kesä on ollut kyllä huomattavasti keskimääräistä kiireisempi. Lentoihin budjetoidut rahat oli käytetty loppuun jo kesäkuun puolivälissä. Onneksi niille annettiin lisärahoitus, Salminen sanoo.

Ilmoilla tehtävä reitti on periaatteessa vakio, mutta jos jotain hälyttävää näkyy, reitiltä poiketaan. Rutiinireitin lentäminen vie pari tuntia. Ilmailuyhdistykset tekevät niiden lisäksi hälytyslentoja, jos ihmisiltä tulee vinkkejä savusta.

– Kun lennämme, tarkistetaan pienikin pöllähdys. Mieluummin käydään turha reissu kuin jätetään varmistamatta, kertoo Salminen.

Alkukesän kuivuus on vaikuttanut myös metsätöihin. Nyt tilanne on kuitenkin helpottanut, kertoo Heidi Hautabakka metsänhoitoyhdistys Keskipohjasta.

– Maanmuokkauksia täytyi vähän miettiä, sillä siinä käytettävät koneet voivat aiheuttaa kipinöitä. Myös taimien istuttamisen aikana kuivuus lisäsi työtä, kun vaadittiin huolellista kastelua. Mutta nyt kun taimia on käyty katsomassa, niin ihan kohtuullisen hyvin ne voivat, Hautabakka sanoo.

Maanmuokkaustyöt on saatu päätökseen tältä vuodelta, joten koneista lähtevistä kipinöistä ei ole enää vaaraa.

Luonnossa kulkevien on kuitenkin syytä ottaa edelleen kuivuus huomioon.

– Tulevan kuukauden aikana ihmiset retkeilevät ja grillailevat paljon, ja edelleen täytyy kyllä olla varovainen. On muistettava, että avotulen teko on kielletty metsäpalovaroituksen aikana, muistuttaa Keski-Pohjanmaan ja Pietarsaaren pelastuslaitoksen päivystävä palomestari.

Ilmatieteen laitoksen ennusteen mukaan perjantai-iltana saatetaan saada sadetta. Myös ukkoskuurot ovat mahdollisia lähipäivinä. Vaikka ukkonen toisi mukanaan kaivattua kosteutta, se saattaa myös työllistää palolentäjiä.

– Rajujen ukkosten jälkeen voi olla tarvetta tarkastuslennolle. On tyypillistä, että palo jää ikään kuin kytemään, ja pari-kolme päivää ukkosen jälkeen saattaa roihahtaa, kertoo Salminen.

#
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Fingerpori