Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Haitarissakin näkyy ikääntyminen – Virityksellä voi soittaa vielä vuosikymmeniä

Keskipohjanmaa+ | La 14.7.2018 klo 08:30

Minna Mustonen

Olisitko arvannut, että harmonikan huollossa on omat sesonkiajat? Jos olisit sen arvannut näin olevan, niin tiedätkös milloin sesonkiaika harmonikan virittäjällä on kuumimmillaan?

– Helmi-maaliskuuhun sijoittuu se kaikista kiivain sesonkiaika. Sellaistahan se on edestakaisin menoa, ylös ja alas. Tammikuussa hiljenee oikeastaan kokonaan, mutta toinen sesonkivaihe on sitten elo-syyskuussa. Jotenkin nuo koulujen ja opistojen alkamisajankohdat vaikuttavat harmonikan huoltoon, aprikoi harmonikan restauroija Viljo Mannerjoki.

Naantalista kotoisin oleva harmonikan kunnostaja piipahti Kaustisen kansanmusiikkijuhlilla. Hänen pisteellään näkyi aikamoinen kuhina. Pääsääntöisesti ihmiset pysähtyivät kyselemään ohjeita. Sivusta kuunnellessa oppii muun muassa sen, että haitari on niin sanotusti pysyväviritteinen soittopeli, mutta virityksellä ja huollolla voi sen ikää parantaa. Suurin syy haitarin huoltoon ovat erilaiset mekaaniset ongelmat, vuodot ja pinnoiteviat. Ikääntyminen näkyy ja kuuluu haitarissakin, mutta ihan kelpo soittopelejä ovat myös vanhat soittimet.

– Harmonikan oikeaoppinen säilyttäminen on erittäin tärkeää ja sillä tavoin voi sen käyttöikää parantaa. Haitaria tulee aina säilyttää omassa laukussaan, sisätiloissa, ei suorassa auringonvalossa eikä lähellä mitään lämmönlähdettä, ohjeistaa Viljo Mannerjoki.

#
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Fingerpori