Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Arto Tölli alusti ydinsanomasta

Keskipohjanmaa+ | Pe 13.7.2018 klo 22:30

Antti Savela

REISJÄRVI (KP)

Arto Tölli Pyhännältä puhui kristinuskon ydinsanomasta Reisjärven opistoseuroissa.

– Kristus vapautti ihmisen synnin orjuudesta ja antoi iänkaikkisen elämän. Jokainen syntejään katuva ja Jumalan armoa kaipaava ihminen saa omistaa anteeksiantamuksen. Juuri usko tuo ihmiselle "ilon, rauhan ja vapauden", Tölli kertoo seurojen tunnuksesta, jota hän käsitteli puheessaan perjantaina illalla.

Iloon, rauhaan ja vapauteen on tänä vuonna opistoseurojen tunnus. Nämä kolme sanaa ovat hyvin tuttuja vanhoillislestadiolaisessa herätysliikkeessä, koska ne ovat seurausta syntien anteeksisaamisesta ja koska ne kuvastavat myös elämää Jumalan valtakunnassa.

Koska puheen aihe oli tärkeä ja tuttu, Tölli kertoo perehtyneensä siihen erityisellä huolella ja tarkkaavaisuudella suurta nöyryyttä tuntien.

– Tutkiskelin teemaa itsekseni ja monien ystävien kanssa. Monet ovat myös lukeneet puheeni etukäteen ja kommentoineet sitä. Sinänsä seurojen järjestäjiltä sain vapaat kädet, Tölli kertoo.

– Sanat iloon, rauhaan ja rakkauteen eivät esiinny Raamatussa sellaisenaan, mutta ne ovat johdettavissa Raamusta monesta kohti aina Mooseksen kirjasta Paavalin kirjeisiin. Lähetyskäskyssään Jeesus antoi tehtävän saarnata parannusta ja syntien anteeksiantamusta. Tätä tehtävää on siitä lähtien noudatettu, Arto Tölli kertoo.

Vanhoillislestadiolaisessa liikkeessä parannusta ja syntien anteeksiantamusta on saarnattu Lestadiuksen aloitteesta 1840-luvulta asti. Reisjärven kristillisen opiston rehtori Mikko Kinnunen kertoo, että Lestadius ja hänen oppilaansa Juhani Raattamaa pohtivat puheiden sisältöä tarkkaan ja tuolloin vakiintui käyttöön myös nykyisinkin käytössä oleva sanamuoto syntien anteeksiantamisesta.

Herätys levisi nopeasti Lapista muualle Suomeen ja nykyään herätysliike tekee lähetystyötä useissa maissa.

– Arto Töllin puheenvuoro kiinnosti varmasti monia. Kysymys on olennaisesta asiasta kristinuskossa ja ennen kaikkea vanhoillislestadiolaisen herätysliikkeen piirissä, Kinnunen toteaa.

Reisjärven opistoseurat jatkuvat lauantaina. Illalla on vuorossa ehtoollinen ja sunnuntaina seuraohjelma jatkuu taas puheita kuunnellen ja virsiä ja siionin lauluja laulaen.

Sunnuntain päätösseurat alkavat iltapäivällä.

Opistoseurat vetävät Räisälänmäelle tänä vuonna ehkä 16 000 – 18 000 seuravierasta. Enimmillään sanankuulijoiden joukko on lauantaina iltapäivällä.

Turvallisuustoimikunnan puheenjohtaja Tero Sikala kertoo, että seurojen ajaksi on luvattu kaunista ja jopa helteistä säätä. Helteen vuoksi ensiapuryhmä on varannut seurateltan viereen levähdyshuoneen, jonne voi hakeutua suojaan paahtavalta auringolta ja jossa on tarjolla myös lääkinnällistä apua.

– Neuvoisin kaikkia, että kannattaa juoda paljon ja pitää huolta myös ruokapuolesta, Sikala neuvoo.

Teuvo ja Maria Nissilä ovat tulleet sanankuuloon pienempien lastensa kanssa Kokkolasta.

Pari viikkoa sitten perhe oli Äänekoskella suviseuroissa. Nyt pakattiin kamppeet uudelleen autoon ja lähdettiin Reisjärvelle.

– Lämmin keli sopii lapsiperheille. Vaatteet pysyvät paremmin puhtaina ja on jotenkin vapaampi olla. Helteellä on kuitenkin pidettävä huoli riittävästä nesteen saannista.

– Ja nyt saa kerrankin syödä sipsejä rajoituksetta. Niissä on paljon suolaa ja sitä pitää saada, jotta pysyy virkeänä. Pelkkä vesi ei riitä, Teuvo Nissilä huomauttaa.

#
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Fingerpori