Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Keski-Pohjanmaa sai niskaansa suuren osan perjantain salamoinnista

Keskipohjanmaa+ | Pe 13.7.2018 klo 19:21

Laura Läspä

Ukkoskuurot ovat pyyhkineet Suomen ylitse perjantaina. Keski-Pohjanmaa sai aimo osan päivän salamaniskuista, sillä suuri osa päivän aikana Suomessa rekisteröidyistä noin tuhannesta maasalamasta saatiin Etelä-Pohjanmaan etelärajan ja Pohjois-Pohjanmaan etelärajan väliselle alueelle. Osaan Keski- ja Pohjois-Pohjanmaata perjantai oli kesän ensimmäinen ukkospäivä, mutta mualla Suomessa salamoita on jo tälle kesälle ehditty nähdä.

– Kesäkuun puolivälissä erään päivän aikana mitattiin noin 8000 maasalamaa koko maassa, mutta silloin länsirannikko säästyi ukkoselta, Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Tomi Laurinen kertoo.

Keski-Pohjanmaalla aurinko pääsi hieman paistamaan tummien pilvimassojen välistä iltapäivällä, ja alkuillasta ukkoset alkoivat laantumaan. Laurisen mukaan ukkoskuurot olivat illalla kuuden jälkeen alueella jo selvästi heikkenemässä.

– Uusia kuuroja ei enää tänään näytä syntyvän, ja viimeiset kuurot liikkuvat alueen ylitse tunnin parin sisällä.

Ukkoskuurojen mukana saatiin jonkin verran sadetta ja tuulta. Toholammilla mitattiin tuulen nopeudeksi puuskassa 14 metriä sekunnissa. Tuuli ja salamat eivät tiettävästi ole aiheuttaneet sähkökatkoksia tai muita ongelmia. Laurinen arvioi sadetta kertyneen paikoitellen Keski-Pohjanmaalla yli kymmenen millimetriä.

Loppuviikko jatkuu aurinkoisessa ja lämpimässä säässä lähes koko maassa. Helteet jatkuvat Keski-Pohjanmaalla ainakin tiistaihin saakka. Tiistaista näyttää tulevan ensi viikon lämpimin päivä, jolloin Keski-Pohjanmaalla hätyytellään liki kolmeakymmentä astetta.

#
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Fingerpori