maanantai 17.12.2018 | 03:04
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Hauhtosen tilalla Marinkaisissa mansikan poimijoina on kaksikymmentä ukrainalaista

Keskipohjanmaa+ | Ke 18.7.2018 klo 10:00 [päivitetty ke 10:00]

Joni Mäki-Petäjä

Hauhtosen tilalla käy kova vilske, kun mansikat vaihtavat omistajaa. Tilalla on avoinna joka päivä poiminta-aikana oma myymälä. Yrittäjäpariskunta Elina ja Veli-Matti Jukkola tekevät juuri nyt ympäripyöreitä päiviä.

– Jo toukokuussa meillä oli mansikoita valmiina kasvitunnelissa. Ne menivät lähialueen marketteihin. Mutta nyt tietysti on se varsinainen sesonki, Jukkolat kertovat.

Mansikkasato on tänä kesänä Jukkoloiden mukaan kohtuullinen.

– Touko-kesäkuun kuivuus vaikuttivat. Toki kastelujärjestelmäkin toimi, mutta se ei korvaa kokonaan luonnon sadetta, Veli-Matti kertoo.

Tilalla tehtiin sukupolvenvaihdos vuonna 2015, kun Kalevi ja Ritva Hauhtonen luovuttivat yrityksen vetovastuun tyttärelleen ja vävylleen.

– Kävimme opiskelemassa Tampereella molemmat insinööriksi ja sen jälkeen käytiin vielä hetki Vantaalla. Mutta se riitti ja palattiin kotikonnuille. Emme ole katuneet hetkeäkään päätöstä, Elina sanoo.

Elinalle tilan hoito tuli jo verenperintönä ja Veli-Matilla oli pohjaa yrittäjyyteen. Hän omistaa edelleen siivun Jukkola Foods Oy:stä.

Mansikkasato vaatii tietysti poimijoita. Hauhtosen tilalla on ollut jo useamman vuoden ajan parisenkymmentä ukrainalaista mansikanpoimijaa. Aikaisempina vuosina poimijoita on tullut myös Venäjän Karjalasta.

– Ukrainalaiset ovat todella motivoituneita ja ahkeria työntekijöitä. He ovat urakkapalkalla ja majoittuvat tänne meidän järjestämiin tiloihin. Suurimmalla osalla on kolmen kuukauden työviisumi, Jukkolat kertovat.

Ukrainalaiset ovat luonnollisesti työehtosopimuksen piirissä ja päivässä maksimityöaika on kymmenen tuntia. He saavat noin euron mansikkakilolta.

– Kun on oikein hyvin mansikkaa ja nopeakätinen poimija, päivässä saattaa kertyä yhdelle poimijalle 200 kiloa mansikkaa, Veli-Matti sanoo.

– Joskus kuulee sanottavan, että kun teillä on niitä halpoja ulkomaalaisia työntekijöitä. Ihan samat taksat ja ehdot heillä on kuin suomalaisillakin.

Vaikka marjatilan työ onkin kiireistä kesäaikaan, se myös antaa paljon.

– Asiakkaat ovat aina hyvällä tuulella ja monelle juuri mansikka tuo kesän. Se palkitsee myös mansikkatilallista, Elina kertoo.

Mansikoiden lisäksi tilalta saa vadelmia ja syksymmällä porkkanaa.

– Meille on kunnia-asia, että marjat ovat laadukkaita ja samana päivänä poimittuja. Pyrimme pitämään koko ajan myymälässä mansikoita, mutta varmimmin toki mansikat saa ennakkoon tilaamalla.

Kalevi Hauhtonen on edelleen mukana firman hommissa. Hän aloitti päätyönään tilan pidon 1986.

– Ensin oli vihanneksia ja marjat tulivat sitten 90-luvulla. Eniten on muuttunut viljelykierto, joka saattoi ennen olla kymmenenkin vuotta, mutta nyt kolme vuotta samoilla istutuksilla alkaa olla maksimi. Istutukset ovat usein satotaimia eli niistä tulee heti marjoja, Hauhtonen kertoo.

Kokeneelle mansikkaviljelijälle pahin kauhukuva, jos ennen mansikan poimintaa tulee kova ukkosmyräkkä.

– Kyllä se hirvittää, jos näkee että kypsä mansikkasato menee pilalle silmien edessä.

Tilan historialliset juuret löytyvät vuodelta 1732, jolloin suvun ensimmäinen isäntä alkoi viljellä maata tällä paikalla. Siitä lähtien tyttärien ja poikien kautta tila on kulkenut nykypäivään.

Uusi sukupolvikin on jo kovasti mukana toiminnassa, kun Jukkoloiden kolme lasta osallistuvat tilan hoitoon. Esimerkiksi laatikoiden kokoon laittaminen onnistuu jo hyvin.

– Ajan uusia tuulia pitää seurata, mutta laatu ja tuoreus ovat yhä ne tekijät, joita suomalainen osaa arvostaa marjoissa, Hauhtonen tietää.

#
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Fingerpori