keskiviikko 30.9.2020 | 02:56
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Kolumni

Tapani Postilan kolumni: Kun naapurintyttö kruunattiin kuningattareksi

To 19.7.2018 klo 08:30

Ripaus luonnonlasta ja paljon aitoutta. Valtavasti taitoa ja runsaasti tulkintaa. Iloa, itkua ja yllättyneisyyttä. Viime viikonloppuna valittu uusi Tangokuningatar Saana Sassali ei peitellyt tunteitaan kruunaamisensa jälkeen Seinäjoen Tangomarkkinoilla. Murrettaan puheessaan peittelemätön ja syviä Lapissa olevia juuriaan alati muistanut nainen oli kuin raikas tuulahdus pohjoisesta. Hän matkasi lähes heti voittojuhlien tauottua kotikyläänsä pohjoiseen.  

Itse en kuulu tangon tuntijoihin saati edes tangoa erityisesti kuunteleviin. Tangomarkkinatkin ovat olleet lähes aina katsomattomien ohjelmien listalla korkealla. Tänä kesänä kiinnostus tangokuningattaren mittelöön nousi, kun lapsuudenkylän naapurintyttö lähti mukaan kilpailuihin. Sodankylän kunnan länsiosassa, Syväjärven kylässä oman kotitalon ja Saana Sassalin kodin väliin mahtuu parisensataa metriä lappilaista kylätietä. Vaikka Saana Sassali kuuluu minua nuorempaan sukupolveen, niin näin jo pienessä tytössä, laulajanalussa olevan vahvan kipinän musiikkiin.  

Saana Sassali imi käytännössä tangon sävelet itseensä jo äidinmaidossaan ja toivoi jo pikkutytöstä saakka jonakin päivänä astuvansa lavalta tangokuningattarena. Tuore tangokuningatar on kertonut äitinsä laulaneen jo pienestä asti hänen kanssaan tangoja.

Saanan isoveli Matias Sassali nousi jo pienenä poikana ammoisen Tenavatähti-kisan kautta tunnetuksi. Elämää juoksuhaudoissa -esityksen muistaa vielä moni 1990-luvulla television laulurientoja seurannut. Musiikista ammatin itselleen hankkinut Matias oli myös kannustamassa siskoaan kokeilemaan siipiensä kantavuutta matkalla Tangokuningattareksi.  

Saana Sassali on kertonut haastattelussa, että tangosta hänelle tulee mieleen koti, perhe, kotikylän lavatanssit, maalaismaisema ja kesä. Täytyy myöntää, että samat asiat yhdistyvät itsellekin tangoon omia muistoja miettiessä. Listaan voi lisätä myös uuden tangokuningattaren Terttu-äidin pyöräilyretket kylätiellä ja matkan varrelta aina kuuluneet hänen laulamansa tulkinnat Olavi Virran ikivihreistä. Silloin tiesi uuden lapsuuden kesän olevan käsillä, kun tango kuului kylätieltä. Mutta sitä en kyllä tiennyt, että oman kylän tytöstä, naapurista kruunataan vielä joskus oikein Tangokuningatar. Lapsuudenkylä sai sitten oman kuninkaallisensa.  

Kirjoittaja on Keskipohjanmaan artikkelitoimittaja.

Täältä uusi kuninkaallinen ammentaa voimaa esityksiinsä. Video tangokuningattaren pohjoisesta kotikylästä: https://www.youtube.com/watch?v=JdtSKVTHRHA

#
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »