maanantai 17.12.2018 | 02:23
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Vattajalta löytyi päätön hylkeenraato – Saalista ei ole ilmoitettu Riistakeskukselle

Keskipohjanmaa+ | Pe 10.8.2018 klo 14:43 [päivitetty ti 08:43]

Hanna Rautio

Lohtajan Vattajan rannalta löytyi jälleen hylkeenraato, joka myöhemmin varmistui harmaahyljeurokseksi. Lohtajalainen valokuvaaja Miia Parviainen teki löydön perjantaina puolen päivän aikaan Vattajanniemellä Lahdenkroopin kohdalta.

– Raato on turvoksissa, mutta nahka on hyvässä kunnossa. Ei se kovin kauan tuossa ole ollut, Parviainen kuvailee.

Heinäkuun lopulla Vattajan rannalta Hakunista löytyi niin ikään kuollut harmaahylje, jolla oli pää paikallaan, mutta ruho oli ollut rannalla jo selvästi kauemmin.

Aiempi ruho oli saattanut päätyä rannalle luonnollisista syistä, mutta Parviaisen kuvaaman ruhon pää on leikattu siististi irti.

Parviainen teki ruhosta ilmoituksen Luonnonvarakeskukselle.

Suomessa säännöllisesti tavattavista hyljelajeista harmaahylkeen eli hallin ja Itämeren norpan metsästysvuosi on alkanut 1. elokuuta. Perämeren ja Merenkurkun alueella saa kiintiön mukaan metsästää 633 harmaahyljettä.

Hylkeenmetsästysaika jakautuu kahteen jaksoon 1.8 – 31.12. ja 16.4 – 31.7. Itämeren norpan metsästys on luvanvaraista, mutta metsästysaika on sama kuin hallilla.

Erikoissuunnittelija Harri Norberg Suomen Riistakeskuksesta kertoo, että heinäkuun lopussa päättyneellä metsästyskaudella hallin saaliiksi ilmoitettiin vain 44 yksilöä. Metsästysajan puitteissa rannalta löytyneen yksilön on saanut tappaa, mutta saalis täytyy ilmoittaa Riistakeskukselle kolmen vuorokauden kuluessa.

– Yksi Itämeren norpan pyyntilupa on voimassa, mutta yhtään norppaa tai hallia ei ole ilmoitettu saadun saaliiksi Perämeren alueelta. Ruho voi tietysti ajautua rantaan, jos saalis uppoaa pyyntivaiheessa, mutta menetetystäkin saaliista pitää tehdä ilmoitus, Norberg sanoo.

Mies lisää, että kyseessä voi olla myös kalastuksen yhteydessä pyydykseen jääneestä sivusaaliista, josta tulee kalastuslain 62 §:n mukaan ilmoittaa Luonnonvarakeskukselle.

Saaliiksi saatujen norppien ja hylkeiden kaupallinen käyttö on Suomessa kielletty, mutta Norbergin mukaan saaliista voi hyödyntää traanin, nahan ja lihan.

– Metsästyksen tavoitteena on tietysti käyttää saalis mahdollisimman hyvin hyödyksi.

Maanomistaja saa hävittää mailtaan kuolleen riistaeläimen, mutta metsästyslain 83 b §:n mukaan kuolleen riistaeläimen voi haudata tai hävittää omalla kustannuksellaan se, jota löytynyt raato haittaa. Kunnalla, kunnan ympäristönsuojeluviranomaisella tai terveydensuojeluviranomaisella ei ole lakisääteistä velvollisuutta hävittää tai hävityttää riistaeläinten raatoja.

//uutista päivitetty 14.8.2018 klo 8.43 kyseessä oli harmaahyljeuros, kalastuksen yhteydessä pyydykseen jääneestä sivusaaliista tulee tehdä ilmoitus Luonnonvarakeskukselle//

#
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Fingerpori