maanantai 17.12.2018 | 02:23
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Viimeinen viikonloppu "tehdä mitä mieli tekee" – Katso kuvista, missä ja miten kokkolalaiset nuoret viettävät viimeisen kesälomaperjantainsa

Keskipohjanmaa+ | Pe 10.8.2018 klo 23:13 [päivitetty pe 23:15]

Emilia Kallioinen, Hanna Rautio (KP)

– Tämä on viimeinen mahdollisuus viettää aikaa kavereiden kanssa miettimättä kellonaikoja. Me tehdään tänä viikonloppuna vielä mitä mieli tekee, toteaa 14-vuotias Aleksi Haapaniemi.

Viikonlopun jälkeen palaavat kokkolalaiset nuoret jälleen koulunpenkille. Haapaniemi aloittaa yhdeksännen luokan ja kertoo, että moni on ikäluokasta on tänä viikonloppuna liikenteessä.

– Me istutaan pihalla, ollaan puhelimilla ja kuunnellaan musiikkia, kertoo Haapaniemi.

Hän hengasi perjantai-iltana ison kaveriporukansa kanssa Mäntykankaan koulun pääsisäänkäynnin syvennyksessä suojassa sateelta. Musiikki raikasi mukana kuljetettavasta kaiuttimesta.

– Ollaan ulkona ihan sama mikä keli, toteaa Haapaniemi sateista huolimatta.

Mäntykankaalta suuntaa pyörillä liikkuva porukka Kokkolan Prismalle ja McDonald'siin. Kotiin Haapaniemi aikoo suunnata kello 23–24.00 välillä.

Kokkolan McDonald'sista löytyy toinen kaveriporukka, josta suurin osa on viimeisen ammattiopistovuotensa aloittavia. Pojat ovat tankkaamassa mahdollisesti myöhään venyvää perjantai-iltaa varten. Ilta voi venyä jopa aamuneljään tai -kuuteen.

Alustava suunnitelma on viettää aikaa kaupungilla toisten nuorien kanssa. Yleisiä hengauspaikkoja ovat nuorten mukaan Purje-lava, rannat, koulujen pihat, Kokkolan tori ja pitkään auki oleva McDonald's.

Myös alkoholi vaikuttaa olevan osa perjantai-illan rientoja. Yksi porukasta on 17-vuotias Seemi Peltoniemi. Sekä hän ja Aleksi Haapaniemi allekirjoittavat alkoholinkäytön ikäluokissaan.

– Ikäluokassamme on alkoholilla joillekin suuri merkitys, mutta meidän porukassa ei niinkään, kertoo Peltoniemi.

Myös Haapaniemi sanoo, että alkoholia esiintyy tulevien ysiluokkalaisten keskuudessa. Alkoholi saattaa välillä jakaa koululaisia kahtia: ne, ketkä juovat hengaavat ja ne, ketkä eivät juo hengaavat.

Nyt meneillä oleva koulujen alkajaisviikonloppu ei kuitenkaan ole niin suuri juhlan aihe kuin koulujen päättäjäisviikonloppu. Venetsialaiset ja päättärit nousevat suurempaan arvoon nuorten keskuudessa kuin kesäloman viimeinen viikonloppu.

Myöskään viranomaisten taholta koulujen alkaminen ei ole niin suuren valvonnan alla kuin koulujen päättäjäisviikonlopun juhlinta.

– Perus viikonloppumiehityksellä mennään. Normaalissa kenttävalvonnassa huomioidaan nuoret, mutta tehovalvonta keskittyy normaalisti koulujen päättymiseen, kertoo komisario Pauli Latvanen Pohjanmaan poliisin tilannekeskuksesta.

Keski-Pohjanmaan sosiaali- ja terveyspalvelukuntayhtymä Soiten alueella on viikonloppuna normaali ympärivuorokautinen päivystys. Kenttätyötä tehdään hälytystehtävän sattuessa.

– Toivomme, että perheet sopivat lasten kanssa kotiintuloajoista ja juhlimisen pelisäännöistä, Soiten sosiaalipäivystyksen palvelualuejohtaja Nina Wikström toteaa.

Kokkolan nuorisopalveluista kerrotaan, että heillä painopiste on koulujen päättäjäisviikonlopussa ja silloin järjestettävän päihteettömän Nollapiste-tapahtuman valvonnassa.

#
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Fingerpori