keskiviikko 21.11.2018 | 05:40
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Urheilu

Seppo Luokkalan kolumni: Kolmen kauppa

Keskipohjanmaa+ | Ma 3.9.2018 klo 00:00

Aika tutulta näyttää tilanne miesten jalkapallon Ykkösessä. Vuosi sitten olivat Honka, TPS ja KPV kärkikolmikkona, josta KPV putosi taka-alalle ennen loppuhuipentumaa.

Tänä syksynä kolmikon muodostavat HIFK, EIF ja KPV. Toki kovasti parantanut AC Oulu ja FC Haka ovat vielä jotenkin tuntumassa, mutta kahden joukkoon niillä taitaa olla siltikin liikaa eroa.

Tepsi ja Honka pelasivat kaudella 2017 läpi syksyn erittäin vakuuttavasti. Läheskään vastaavaan ei ole pystynyt tällä kertaa Helsingin IFK, jota ehkä eniten veikattiin suoraan nousevaksi joukkueeksi. IFK on takunnut viime viikkoina aivan samaan tahtiin KPV:n kanssa.

Nousua siis suorastaan tuputetaan pikkuiselle Ekenäs IF:lle (pyhäillan tulos pelistä EIF–Haka ei ollut tiedossa tätä kirjoitettaessa). Täysin mahdollista on, että Ykkösestä nousee tänäkin syksynä kaksi joukkuetta liigaan. Sen verran keskinkertaisia ovat liigan häntäpään porukat nytkin.

Liigassa ja liitossa oltaisiin luonnollisesti tyytyväisiä, jos HIFK ryhdistäytyisi ja jättäisi EIF:n ja kumppanit vääntämään kakkospaikasta. Näin saisivat etelän ihmiset seurattavakseen oman pienen kolmen joukkueen piirisarjansa.

Vähemmän tuo tilanne ilahduttaisi esimerkiksi virkavaltaa. Ratsupoliiseja ja muuta mellakantorjuntaan tarkoitettua väkeä ja kalustoa tarvittaisiin taas kesien 2015, -16 ja -17 tapaan hillitsemään pääkaupungin ääliöitä. Punaisia, sinisiä ja ehkä vähän keltamustiakin.

Tammisaaressa ja Kokkolassa on tarvittavista elementeistä joukkue lähimpänä liigatasoa. Melkein kaikkeen muuhun tarvittaisiin poikkeuslupaa, jonka edellytyksenä on uskottava suunnitelma puitteiden parantamiseen. Lähiviikot näyttävät joudutaanko suunnitelmia kyhäämään ja sen jälkeen pähkäillään, että kuka niihin uskoo.

Aivan kattavasti en ole Ykköstä ehtinyt seuraamaan, mutta näppituntuma on selkeä. Yksikään joukkue ei ole niin paljoa muita parempi, että sen voisi edes viimeisen kolmanneksen jo käydessä nimetä nousijasuosikiksi.

Jopa heikkoa peliä on nähty aivan tarpeeksi sarjan jokaiselta joukkueelta. Numeroita kuuluu kuitenkin kunnioittaa, kun pelataan lähemmäksi 30 kierrosta pallopeliä. EIF ei suostu häviämään otteluita ja voi tiiviin puolustuspelin turvin korjata potin.

Paljon ratkeaa otteluissa, jotka kärkikolmikko pelaa keskenään. Pisteet niistä otteluista ristiin ja se tarjoaisi pienen oljenkorren takaa-ajavalle kaksikolle.

Pietarsaaren Jaro on kolmannen kerran peräkkäin ilmeisesti ulkona nousukahinoista. Lauantaina nähdyn perusteella tilannetta voi vain ihmetellä. Joukkue oli kaikin puolin hyvä lyödessään KPV:n.

Jaron sarjapaikka ei ole uhattuna, joten joukkue voi vapautuneesti tehdä kiusaa sarjataulukossa sitä ylempänä oleville.

Kirjoittaja on Keskipohjanmaan urheilutoimittaja

#
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Fingerpori