sunnuntai 18.11.2018 | 10:10
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Kulttuuri

Juhlivan Kaustisen kunniaksi kaikenlaista musiikkia kaikille – Kaustinen-sali täyttyy musiikista perjantaina

Keskipohjanmaa+ | Ti 4.9.2018 klo 11:38 [päivitetty ti 13:21]

Tiina Ruotsala

Tulevana perjantaina Kaustinen-sali täyttyy musiikista, kun esiintyjät 150-vuotiaan kylän joka kolkasta juhlistavat moninaista musiikkia Kaustisella. Luvassa on soittoa ja laulua niin räpistä sonaattiin kuin Konsta Jylhästä konemusiikkiin.

Ennen konsertin alkua voi jo tutustua Marttojen kokoamaa Käsitöiden Kaustinen näyttelyä kansantaiteenkeskuksen aulatiloissa. Näyttely avataan musisoiden tuntia ennen konsertin alkua. Kaustiseen kytköksissä olevan moninaisen musiikkiin voi virittäytyä jo halutessaan etukäteen Kaustinen150-vuotta soittolistan avulla, joka löytyy Spotify suoratoistopalvelusta.

Konsertin avaavat Näppärit sekä Kaustisen pelimannien yhteissoitto, johon ovat tervetulleita mukaan kaikki pelimannit. Vanhoista pelimannisävelmistä siirrytään uuteen laulumusiikkiin, kun Alku yhtye nousee lavalle. Konsertin loppupuolella kuullaan lisää paikallista laulutuotantoa, kun kolmekymppisiään juhliva hengellisen musiikin yhtye Nisunjyvä kajauttaa ilmoille Jussi Kentalan ja Leena Harjun musiikkia.

Tanssin ja musiikin liittoa konsertissa edustavat Kaustisen nuorisoseuran JunioriOttoset II sekä Häävi. Eräänlaista nostalgiaa ilmentää myös kesän paikalliseksi some-ilmiöksi kohonnut KKS Kaustisen kesään -kappaleellaan.

Harmooni nähdään näyttämöllä totutun tämmäystehtävänsä lisäksi osana kahta klassisen musiikin kokoonpanoa. Kaustisella pelimannimusiikki, tanssimusiikki, puhallinmusiikki ja klassinen musiikki ovat ajan saatossa eläneet sulassa sovussa ja rikastuttaneet toinen toisiaan. Bartokin Romanialaisissa kansantansseissa romanialainen kansanmusiikki ja klassinen lyövät kättä yhtälailla hedelmällisellä tavalla kuin vaikka edesmenneiden säveltäjien Viljami Niittykoski ja P- H. Norgren paikallisessa tuotannossa. Ennen konsertin päättävää Kaustisen laulua musiikkilukion opettajien ”terapiayhtye” Machinous Acoustic, Tallari loitsii ilmoille Kaustisen laulukirjasta tuttuja laulusävelmiä sekä Mauri Peltoniemi tulkitsee Konsta Jylhän laulun Elonkorjuun aikaan.

#
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Fingerpori