Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Artikkeli

Pääkirjoitus 5.9.: Pitäkää kiinni nuoristamme – kilpailu tulevaisuuden tekijöistä on kovaa

Keskipohjanmaa+ | Ke 5.9.2018 klo 00:05

Nuorissa on tulevaisuus, joten pitäkäämme heistä kiinni. Pitäkäämme kiinni nuorista, jotka omaavat juuret tänne, ja heillä olisi halu jäädä tai palata opintojen jälkeen tutulle paikkakunnalle. Näyttäkäämme, että omat nuoret ovat haluttuja säilyttämään kotiseutunsa elinvoimaisena. Nuo huomisen päivän ammattilaiset ovat voimavara, jolla paikkakunnat ja kokonaiset maakunnat pysyvät jatkossakin aktiivisina sekä niiden palvelut toiminnassa.

Nuoret liikkuvat ja elämä hakee uomaansa. Opinnot vievät ja tuovat, työ voi löytyä lopulta muualta. Valmistumisen jälkeen moni on tienristeyksessä; lähteäkö vaiko jäädä? Monille koulutetuista nuoristamme löytyy ottajia myös kauempaa, joten heidän pysymisensä tutussa ei ole koskaan itsestäänselvyys. Työ on ehkä tärkein yksittäinen tekijä asuinpaikan valinnassa. Viihtyvyys ja palvelut painavat myös vaakakupissa asuinpaikan valinnassa.

Kaikkien kotiseutunsa etua ajattelevien on pidettävä kirkkaana mielessä tuo kilpailutilanne nuorista. Antakaamme heille mahdollisuus jäädä tutulle paikkakunnalle, ettei heidän tarvitse edes lähteä muualle. Nuorista ammattiin opiskelevista sekä jo valmistuneista täytyykin huolehtia.

Nuorista osaajista käytävä kilpailu on tätä päivää, ja kiihtyy vain tulevaisuudessa. Korkeakouluihin muualle lähteneitä ei tule myöskään unohtaa, ja heihin kannattaa olla yhteydessä jo opintojen aikana. Ylen tekemän artikkelin (4.9.) ja Opetushallituksen tilastojen mukaan pääkaupunkiseudulle asettuu lähes 40 prosenttia valmistuvista korkeakouluopiskelijoista ja 85 prosenttia heistä on vuoden kuluttua valmistumisestaan Uudellamaalla. Vertailun vuoksi Keski-Pohjanmaalle korkeakouluista valmistuneista asettui vuonna 2016 asumaan yksi prosentti.

Kaupunkien ja kuntien täytyy vahvistaa tulevaisuuden strategiansa, jossa esitetään selkeitä toimintatapoja koulutettujen, valmistuneiden nuorten kiinnostuksen lisäämiseksi kotipaikkakuntaansa kohtaan. Maakunnallisella vetovoimallakin on merkitystä osaajista kilpailtaessa. Laadukas markkinointi, oman paikkakunnan vetovoiman korostaminen jopa nostalgiaan vetoaminen ovat suositeltavia. Nuoria täytyy esimerkiksi sitouttaa jo opintojen aikana yrityksiin. Kotiseudun työpaikkatarjonnasta on tiedotettava ja yhteys lähtijöihin säilytettävä. Julkisen hallinnon sekä yrityksien on huolehdittava, että ne pysyvät positiivisina tarvitsemiensa osaajien mielissä.

Kun arvostamme omiamme, niin vieraatkin tietävät olevansa tervetulleita.

Tapani Postila

#
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Fingerpori