maanantai 19.11.2018 | 23:38
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Kulttuuri

Heikki Kinnunen palaa Marja-Terttuna Kokkola-trilogian neljänteen osaan

Keskipohjanmaa+ | Ti 4.9.2018 klo 16:20 [päivitetty ti 16:23]

Tiina Ruotsala

Näyttelijä Heikki Kinnunen kertoi sunnuntain Arto Nyberg -showssa luvanneensa jo pari vuotta sitten Leea Klemolalle näyttelevänsä Klemolan Kokkola-trilogian neljännessä osassa. Nyt on tullut aika lunastaa lupaus, sillä harjoitukset aloitetaan ensi keväänä Tampereen teatterissa ja valmista on syksyllä 2019.

Leea Klemola myöntää, että neljäs osa on ollut pitkissä kantimissa – jo nelisen vuotta mielen päällä – ja nyt se vihdoin myös toteutuu. Tampereen teatteri on tälle näytelmälle se yksi ja ainoa oikea kantaesitysnäyttämö, sillä trilogian kaikki kolme aikaisempaa osaa ovat myös valmistuneet juuri Tampereelle.

Klemola perustelee näyttämövalintaa sillä, että Tampereella on luotettu ohjaajaan alusta saakka ja annettu työrauha. Teatterin nykyinen johtaja Reino Bragge jopa näytteli trilogian kolmannessa osassa.

– Näyttelijät ovat tuttuja ja osa on ollut mukana alusta saakka, taustoittaa ohjaajakäsikirjoittaja.

Mukana ovat myös tutut "kokkolalaisnimet" Klaus Klemola, Jussi Rantanen sekä Juho Kuosmanen. Klaus Klemola on mukana myös käsikirjoitusprosessissa ja matkaa lokakuussa Leea Klemolan kanssa pohjoiseen Grönlantiin. Lisäksi matkaan on lähdössä dramaturgi Rosa-Maria Perä, joka on ollut työryhmän mukana myös aikaisempia osia työstämässä Mongoliassa ja Keniassa.

Leea Klemola nauraa, että erityisesti trilogian neljäs osa on noussut mieleen ohjaajan kohdatessaan ratkaisemattomia ongelmia kuten ilmastonmuutos, muuttuva työnkuva tai vaikkapa Kokkolan autioituva keskusta.

– Silloin on noussut mieleen, että näitä ongelmia voisi antaa Piano Larssonin ja Marja-Tertun ratkaistavaksi.

Kolmannessa osassa Heikki Kinnunen näytteli Piano Larssonin isää Marja-Tertun jäätyä edellisessä näytelmässä Grönlantiin. Nyt Marja-Terttu, nykyään jo seniorikansalainen, palaa Kokkolaan.

Leea ja Klaus Klemolan Kokkola-sarja on ollut aikamoinen menestystarina aina Moskovaa myöten. Vaikka Kokkolasta on kantautunut paljon kulttuurikielteisiä uutisia, niin kokkolalaissyntyinen Klemola tietää, ettei hänen rakkautensa vanhaa kotikaupunkiaan kohtaan ole ollut turhaa tai hetkellistä huumaa. Hän muistuttaa, että ensimmäistä Kokkola-näytelmää "sponsoroivat vain ja ainoastaan kokkolalaiset rahoittajat".

– Olemme hakeneet sieltä sponsoreita myös tälle tulevalle Grönlannin reissulle ja vastaanotto on ollut hyvä, hän kiittelee.

#
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Fingerpori