maanantai 19.11.2018 | 11:38
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Artikkeli

Lukijan mielipide: Islannin malli meillekin vippiyhtiöiden suitsemiseksi

Keskipohjanmaa+ | To 6.9.2018 klo 16:30

Pikavippifirmat ovat osoittautuneet olevan aikamoinen tuholainen järkevän taloudenpidon kannalta. Televisiossa näytetty firman johtaja perusteli olemassa oloa sillä, että kuinka muutoin pienituloiset pääsisivät etelän aurinkoon lomailemaan. Hän ei kyllä selittänyt ristiriitaa siinä, kuinka lomailu pienituloisille olisi helpompaa 50 prosentin korolla kuin säästämällä.

Islannin valtio totesi aikanaan valuuttakriisin yhteydessä, etteivät he ole velvollisia maksamaan muiden maiden pankkien suuririskisiä sijoituksia islantilaisiin pankkeihin. Samaa voitaisiin meilläkin pohtia pikavippiyhtiöiden kohdalla. Mikäli joku vippiyhtiö myöntää lainaa henkilölle, jolla jo on maksuhäiriö, yhtiö menettää oikeutensa käynnistää oikeudellista perintäprosessia. Siis oikeudessa ei vahvisteta saatavaa, eikä näin ollen ulosottomieskään ryhdy toimiin.

Uskoisi, että vain näin jyrkät toimenpiteet saisivat aikaan yhteiskunnallisesti hyväksyttävän toiminnan muodon. Eduskunta on äskettäin säätänyt lainmuutoksen, missä myös yli 2000 euron saatavat saadaan 50 prosentin korkokaton piiriin. Muutos on hyvä, mutta kuluneen sanonnan mukaan riittämätön.

Huonompi puoli asiassa olisi se, että velallisen ovelle saattaisi kolkutella mustaan nahka-asuun pukeutunut lihaksikas motoristi, joka ystävällisesti ilmaisee, että aikoo tulla jututtamaan viikon kuluttua uudelleen, jollei maksua suoriteta.

Veijo Hukari

#
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Fingerpori