maanantai 19.11.2018 | 23:56
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Artikkeli

Pääkirjoitus 6.9.: Vain kolme vuodenaikaa – olemme matkalla kohti talvettomuutta

Keskipohjanmaa+ | To 6.9.2018 klo 00:05

Olemme tottuneet talveen; vaihtelevaan, mutta aina saapuvaan. Lunta, jäätä ja pakkasta. Talven tuntua, kylmän värejä ja viimaa. Talvi jakaa; toiset odottavat ja toiset karttavat. Toiset eivät innostu purevasta pakkasesta tai hyytävästä pakkasesta, mutta toisille lumen luontoa vaalentava väri taas kelpaa. Toiset riemuitsevat talvesta ja toiset karkaavat kauas, mutta harva haluaisi talven kokonaan katoavan.

Monet nostavat suomalaisen neljän vuodenajan merkityksen elämässään korkealle. Neljä vuodenaikaa jakavat ajan; kevät, kesä, talvi ja syksy ovat tuttuja. Neljään vuodenaikaan olemme tottuneet, mutta onko tulevaisuudessa kaikki ennallaan? Onko meidän totuteltava jo väheneviin vuodenaikoihin? Säät ovat muuttuneet; vääjäämättä. Ehkä saamme mukavan lämpimän syksyn ilman sateita ja pitkälle entisen talven puolelle ulottuen.

Olemmeko siis matkalla kohti talvettomuutta? Tippuuko vuodenkierrosta pois talvi? Jääkö jäljelle vain tummasävyinen välimallin syksy-melkein-talvi. Jos ja kun talvet jäävät tulematta, niin siihenkin on sopeuduttava.

Mennyt tai vieläkin jatkuva syyskesä jää varmasti kokeneiden mieleen. Huikaisevan kuuma kesä, lukuisat helteiset päivät ovat olleet monelle lomalaiselle mieleen. Vastapainoksi kuivuus on kärventänyt ja vaikuttanut muun muassa maatalouteen.

Ilmastonmuutoksesta on puhuttu ja kirjoitettu paljon, tutkittua tietoa on valtavasti. Vuodenaikojen ennakoitavuus on muuttunut ennakoimattomuudeksi. Ilmastonmuutoksen kieltäjänkin suuta on ehkä jo kuivannut, ja mieli on monella muuttunut.

Hellekesän jäljiltä syksy on edennyt leppoisan lämpimänä. Lyhyen ajan sääennusteita on seurattu tarkkaan, ja vuodenaikaan nähden lämmintä näyttäisi riittävän edelleen. Pitkän aikavälin sääennusteista eräs arveli lämpimän jakson jatkuvan helmikuulle asti.

Jos ja kun meiltä katoaa talvi, niin kiihtyvällä vauhdilla hupenevat myös maapallon jäätiköt. Napapeitteet sulavat ja jäät ohenevat. Euroopan suurin jäätikkö Sveitsissä menettää tutkimuksen mukaan jopa metrin paksuudestaan vuodessa. Paikalliset puhuvat jäätikön kyynelehtivän, kun sulava jäätikkö valuu vetenä alas rinteiltä. Keski-Euroopassa jäätiköiden pelastamiseksi on suunniteltu lumikoneiden ampumaa keinolunta, tuulivoimalla käyviä pumppuja suihkuttamaan merivettä jäätikölle tai jopa pressuja peittämään hupenevaa jääpeitettä.

Meillä kunnon talvi kuuluu vuodenaikoihin, ja sen menettäminen kylmäisi todella syvältä.

Tapani Postila

#
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Fingerpori