Jouni Nikula kolumnissaan: Hikisestä hevisankarista tuli toimitusjohtajien opettaja – Bruce Dickinson kertoi Kokkolassa muutaman tärkeän asian
maanantai 19.11.2018 | 19:24
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Artikkeli

Jouni Nikula kolumnissaan: Hikisestä hevisankarista tuli toimitusjohtajien opettaja – Bruce Dickinson kertoi Kokkolassa muutaman tärkeän asian

Keskipohjanmaa+ | To 6.9.2018 klo 08:30

Bruce Dickinsonilla ja kebabilla on yllättävän paljon yhteistä.

1980-luvun Suomessa molemmat shokeerasivat pippurisuudellaan, mutta nykyään ne ovat osa kansallista identiteettiämme. Toisella taltutetaan nälkää karjalanpaistin kulta-aikojen malliin, toisen konsertti saa perheet muuttamaan kesälomasuunnitelmiaan.

Eilen Bruce Dickinson puhui Kokkolan Kampushallissa. En tiedä osasiko joku 1980-luvulla nähdä, että introvertteja yläastepoikia puhutteleva hevisankari puhuttelee joskus toimitusjohtajia? Kokkolassa puolet yleisöstä oli tullut paikalle tietenkin Iron Maidenin takia.

Seventh Son of a Seventh Son on Iron Maidenin parhaita levyjä. Siksi tiivistän suhteeni Iron Maideniin ja Dickinsoniin seitsemällä pointilla.

Ostin Killers-levyn heinäpeltotienesteillä ollessani 7-vuotias. Nopeasti opin, että Iron Maidenin vieminen koulun levyraatiin on varmin tapa hävitä. 1980-luvulla heviä pidettiin heittiöiden musiikkina, jonka turmiollisuudesta koulutelevision opetusohjelmissa varoiteltiin.

Kymmenisen vuotta myöhemmin näin Iron Maidenin livenä Nummirockissa, laulajana oli Blaze Bayley. Kokemus oli järisyttävä, koska se oli ensimmäinen rokkikeikkani jossain muualla kuin seurakunnan gospel-illassa.

Vaikka MTV3:n iltapäiväohjelma Jyrki kulutti Aces High -kappaleen puhki, kelpasi se silti kolme levyä tehneen Requiem-metallibändimme keikkaohjelmistoon 2000-luvun alkupuolella. Se upposi joka kerralla yleisöön. Ajoituskin oli otollinen: hevi oli vielä kovassa nosteessa Suomessa.

Killersin kanteen sain nimikirjoituksen levyllä laulaneelta Paul Di'Annolta vuonna 2007, Kokkolan Nukkumatissa. Di'Annon keikka Kokkolassa ei tehnyt samaa vaikutusta kuin Iron Maiden seuraavana vuonna Helsingissä, Bruce Dickinsonin tähdittämänä.

Jos eilen Kokkolassa olisin pyytänyt Bruce Dickinsonilta nimikirjoitusta, olisin pyytänyt sitä Balls to Picasson kanteen. Ostin Dickinsonin soololevyn tuoreeltaan vuonna 1994, Mikan Musarista Kokkolan Pitkänsillankadulta. Perinteisellä hevillä ei mennyt silloin hyvin, mutta Dickinson onnistui. Kuka muu melodisen metallin tähdistä on noussut listoille grungelevyllä? Sekin kertoo harvinaislaatuisesta energiasta.

Mitä opin Bruce Dickinsonilta eilen? Hullujen ideoiden ei ainakaan saa antaa kuolla. Äläkä lähde yrittäjäksi, jos pelkäät kaatumista.

Suurimpana saavutuksenaan hän piti sitä, että voi olla puhumassa Kokkolassa. "Koska juuri tämä hetki on se ainoa hetki, jossa voin nyt olla. Menneisyydessä en voi elää", Dickinson sanoi.

Seuraavaksi Dickinson aikoo tuoda ilmalaivat takaisin lentoliikenteeseen.

Jouni Nikula

#
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Fingerpori