maanantai 19.11.2018 | 20:01
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Artikkeli

Pääkirjoitus 7.9: Valinnanvapaus heti koetuksella

Keskipohjanmaa+ | Pe 7.9.2018 klo 00:05

Yksityisten terveysalan yritysten piti olla se toimija, joka tuo rakenteilla olevaan ja tulevaan sosiaali- ja terveydenhoidon uudistukseen valinnan mahdollisuuden. Mutta nykykäytäntö näyttää huonolta.

Terveystalo on ohjeistanut lääkärinsä niin, etteivät nämä tulostaisi lähetteitä paperiversioina. Terveystalo pelkää yksityisasiakkaidensa äänestävän jaloillaan ja käyttävän valinnanvapauttaan, halvempia jatkotutkimuksia talon ulkopuolella.

Ensin asiasta älähti Lääkäriliitto. Sen mielestä suositukset ovat ristiriidassa potilaan valinnanvapauden kanssa. Lääkäriliitto korostaa potilaan jakamatonta oikeutta valita itselleen haluamansa hoitopaikka olivat kyseessä sitten laboratoriokokeet, röntgenkuvaus tai fysioterapia. Valinnanmahdollisuus on tulevan sote-uudistuksen keskiössä. Siksi pyrkimys estää potilasta hakeutumasta toisaalle tutkimukseen sotii valinnanvapautta vastaan. Terveydenhuollon potilaslaki edellyttää myös yksityisellä sektorilla lääkärin hoitavan potilasta yhteisymmärryksessä tämän kanssa.

Terveystalon sisäinen ohjeistus ja käytäntö on varoittava esimerkki siitä, että sosiaali- ja terveydenhoidon uudistuksessa on varauduttava ns. harmaaseen alueeseen. Se on alue, johon pelisääntöjä on hankala laatia tai ne puuttuvat kokonaan. Kilpailuviranomaiset ratkaissevat aikanaan missä kulkee kilpailun rajoittamisen raja.

Terveystalo perustelee käytäntöjään sillä, että heillä potilas on osa katkeamatonta hoitoketjua. Ulkopuolisten toimijoiden kuvantamisessa (magneetti- ja röntgenkuvissa) syntyvää tietoa ei voida suoraan hyödyntää Terveystalon omissa järjestelmissä. Edellisen kerran vahvasti kotimaisessa omistuksessa oleva Terveystalo oli uutisissa kun se osti Attendon Suomen terveyspalvelut yli 200 miljoonalla eurolla.

Yksityisten lääkäritalojen palveluiden hinnat ovat yhä niiden käyttäjille epäselviä. Muistissa on takavuosien mantra, jossa yksityisten terveysalan yritysten uskottiin tuottavan terveyspalveluita julkista terveydenhoitoa halvemmalla. Luulo ei ole tiedon väärtti.

Jatkossa reilun kilpailun nimissä asiakkaan pitää pystyä vertailemaan eri yritysten hintoja. Vasta silloin kilpailu ja avoimuus toimivat ja tässä tapauksessa vieläpä maksajan, meidän veronmaksajien, eduksi.

Yksityisille terveysalan yrityksille niiden jätti-investointien jälkeenkin terveydenhoito on niille liiketoimintaa, ei hyväntekeväisyyttä. Julkisella terveydenhoidolla ei saa olla resursseja turhiin tutkimuksiin. Yksityisillä alan yrityksillä tähän on kiusaus. Tilipussi ei näillä "lisätutkimuksilla" ainakaan kutistu, tuskin osingotkaan.

Kauko Palola

#
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Fingerpori