keskiviikko 21.11.2018 | 21:48
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Artikkeli

Keskipohjanmaan pääkirjoitus 8.9.: Suomen vaalien esinäytös huomenna?

Keskipohjanmaa+ | La 8.9.2018 klo 00:01

Ruotsalaiset äänestävät valtiopäivävaaleissaan huomenna. Suomalaiset taas valitsevat uuden eduskunnan seitsemän kuukautta myöhemmin. Periaatteessa vaalit eivät liity toisiinsa millään tavalla, mutta käytännössä huominen voi olla esinäytös Suomen eduskuntavaaleille.

Mielipidetiedustelujen perusteella ruotsalaiset äänestäjät ovat asettamassa sikäläiset puolueet ratkomaan likimain umpisolmulta vaikuttavaa asetelmaa. Enempää punavihreä blokki kuin porvarillinen allianssi eivät ole saamassa enemmistöä valtiopäiville. Jimmie Åkessonin johtamien ruotsidemokraattien kanssa taas ei haluta tehdä yhteistyötä.

Ruotsidemokraattien kannatushaarukka on gallupien perusteella huomattavan laaja. Ei vaikuta todennäköiseltä, että Åkesson pystyy johdattamaan puolueensa Ruotsin suurimmaksi. Sosiaalidemokraattien kannatus on puolueen historiaan peilaten suorastaan surkea, mutta se riittänee suurimman puolueen asemaan.

Kokonaan toinen kysymys on, yltääkö maltillinen kokoomus kakkoseksi. Ruotsidemokraatit saattavat hyvinkin kammata kahdenkymmenen prosentin kannatuksen ja päästä samalla vaa´ankieliasemaan. Jos näin käy, kategorinen yhteistyöstä kieltäytyminen heidän kanssaan tulee aivan uuteen tarkasteluun. Ainakin houkutus ottaa vastaan epäsuora tuki kasvaa suureksi.

Mitä yhteyttä Ruotsin syyskuun vaaleilla voi sitten olla Suomen eduskuntavaaleihin, jotka pidetään huhtikuun puolessa välissä? Yksinkertainen vastaus on maahanmuutto. Jos ruotsidemokraatit saavat tiukan maahanmuuttokriittisellä linjallaan erinomaisen tuloksen, sillä on ilman muuta vaikutusta Suomeen ja ennen muuta Jussi Halla-ahon perussuomalaisten kannatukseen. Ainakin muiden puolueiden on otettava vakavasti se mahdollisuus huomioon.

Seuraisivatko muut suomalaiset puolueet pelkällä katseella perussuomalaisten Ruotsista mahdollisesti saaman ”poliittisen dopingin” vaikutusta? Eivät tietenkään. Omia linjauksia on tarkennettava, mikä käytännössä tarkoittaa niiden kiristämistä. Esimakua tästä saatiin viikko sitten pääministeri Juha Sipilän esittämistä maahanmuuttonäkemyksistä, joita hän vielä blogissaan täsmensi.

Runsaat seitsemän kuukautta on tietysti nykypolitiikassa tavattoman pitkä aika. Varsinkin nykyisissä sosiaalisen median olosuhteissa monenlaista myllerrystä ehtii tapahtua. Aivan varmana voi kuitenkin pitää, että maahanmuuttoasiat eivät agendalta tipahda.

Perussuomalaiset haluaisivat lopettaa humanitäärisen maahanmuuton kokonaan. Vajaat 80 vuotta sitten tuo linjaus länsinaapurissa olisi tarkoittanut, että 72 000 suomalaista sotalasta ei olisi saanut turvapaikkaa Ruotsista. Omakin historia kannattaa muistaa tulevan vaalitaistelun melskeissä.

Jukka Anias

#
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Fingerpori