keskiviikko 14.11.2018 | 20:25
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Kulttuuri

Rap-artisti Redrama esiintyy tänään Kokkolassa – Nyt hän kertoo, miksi julkaisee hyvinkin henkilökohtaisia Instagram-kuvia

Keskipohjanmaa+ | Pe 7.9.2018 klo 14:00 [päivitetty pe 14:48]

Miksi Redrama julkaisee somessa kuvia, joissa kertoo olleensa tietyn ajan raittiina? Mikä tekee Redraman mielestä keikasta hyvän? Mitkä ovat hyviä keikkapaikkakuntia?

Muun muassa nämä kysymykset Keskipohjanmaa esitti Redramalle.

1) Redrama, mitä sinulle tulee mieleen paikkakunnasta Kokkola?

– Superkivoja keikkoja. Menneinä vuosina tein paljon paikkakunnalla ”pikkubaarikeikkoja” ja niissä oli aina hyvä fiilis.

– Kokkola tuottaa paljon hyviä muusikoita. Esimerkiksi Toni Porthénin kanssa olemme tehneet paljon musaa yhdessä.

2) Eroavatko paikkakunnat keikkafiiliksissä?

– Selvästi. Pääkaupunkiseudulla on tavallaan vaikeinta esiintyä. Siellä on yleisössä paljon sellaista ”me ollaan nähty jo kaikki” -asennetta. Esimerkiksi Joensuussa ja Oulussa yleisö on aivan erilaista. Etenkin juuri Oulusta minulle on tullut tosi hyvä keikkakaupunki, sillä siellä yleisö lähtee heti menoon mukaan. Sitä ei tarvitse lämmitellä.

– Kokkolassa oman mukavuutensa tuo ruotsinkielisyys. Minusta on tosi mukavaa heittää keikalla muutamia kommentteja spiikkejä ruotsiksikin, ja kaksikielisellä alueella se on ihan luontevaa. Muualla Suomessa sitä kummasteltaisiin.

3) Mikä tekee keikasta hyvän?

– Pyrin vetämään jokaisen keikan eri tavalla, vaikka soittolista olisi samakin.

– Esiintyminen on minusta aina jaettu kokemus artistin ja yleisön välillä. Jos koen, että yleisö saa jotain esiintymisestä, niin keikka on hyvä. Itselläni on pääsääntöisesti aina keikan jälkeen hyvä fiilis.

4) Moni artisti on kehunut Vain elämää -sarjan tuoneen lisää faneja. Onko omalla kohdallasi The Voice of Finland kasvattanut keikoilla väkeä?

– Vain elämää -formaatti on aivan erilainen kuin Voice of. Vain elämä on todella kokonaisvaltainen esittely artistista.

– Mutta kyllä Voice of Finland on näkynyt omilla keikoillakin. Silloin tällöin kanssani toivotaan yhteiskuvaan juuri ”Voice of:n valmentajan kanssa” -ajatuksella. Ja olen tavannut ihmisiä, jotka ovat sanoneet tulleensa keikalle nähdäkseen tv:stä tutun.

– Seuraava tuotantokausi on jo kovasti työn alla samalla nelikolla (Anna Puu, Michael Monroe, Olli Lindholm ja Redrama) kuin edellinenkin. Olemme kiertäneet jo eri puolilla Suomea etsimässä kykyjä. Uuden kauden esitykset alkavat tammikuussa. Odotan todella innolla uusia esiintyjiä.

5) The Voice of Finlandissa arvostellaan ja opetetaan muita musiikinesittäjiä, mutta mikä on oman musiikkisi tavoite?

– Hyvä kysymys.

– En halua tehdä vain tanssi- ja bilebiisejä. Haluan, että biiseillä on syvempi sanoma, ja se on luettu musiikilliseen biittiin. Siinä voidaan laulaa vakavista asioista, vaikka se olisi tanssittavaakin.

– Toivon, että musiikkini voisi antaa taukoja arkisista asioista. Parhaimmillaan musiikki voi antaa toivoa ja helposti elämän traagisissakin hetkissä.

6) Sinulla itselläsi elämänfiilis on vaihdellut rajustikin julkisuudessa olleiden juttujen perusteella. Vuonna 2010 olit lähellä itsemurhaa ja käytit päihteitä reilusti, ja sitten teit päätöksen raitistumisesta. Esimerkiksi noin kuukausi sitten julkaisit Instagramissa kuvan kahdeksan vuoden raittiuden merkiksi.

Miksi teet elämäntavastasi julkisen?

– Silloin vuosia sitten halusin julkistaa elämäntapamuutokseni osin siitä syystä, ettei tarvitsi kaikissa ”kissanristiäisissä” kertoa, miksi en ota.

– Nyt myöhemmin olen miettinyt asiaa pitkään... kannattaako asiaa tuoda aina julki vai ei.

– Etenkin reilu vuosi sitten sain postauksestani tosi paljon myönteistä palautetta. OIi ihmisiä, jotka kehuivat olleensa kuukauden, tai puoli vuotta juomatta. He saivat kuvastani lisää voimaa jatkaa.

– On todella hyvä asia, että alkoholinkäytöllä ei ole nykyisin ollenkaan samanlaista asemaa kuin omassa nuoruudessani. Nyt nuori voi hyvin todeta olevansa juomatta ilman, että hän putoaa kaveriporukasta. Nyt juomattomuutta pidetään kovana juttunakin.

7) Vaikuttaako oma elämäntilanteesi siihen millaista musiikkia syntyy?

– Kyllä.

– Tällä hetkellä kun elämässä menee hyvin, niin syntyvästä musiikistakin sen varmasti huomaa. Ensi viikolla julkaisen uuden singlen, mistä toivottavasti valoisuus paistaa läpi.

Redraman keikka Purjeellla on perjantaina kello 21.45. Mukana lavalla ovat myös Toni Porthén (rummut) sekä Jere Haakana (kitara).

Hannu Lehto, teksti.

Janita Autio, kuva.

#
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Fingerpori