Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Artikkeli

Anni Saaren kolumni: Ainutlaatuisia tapahtumia Latviassa – kun haastateltavat eivät diivaile

Keskipohjanmaa+ | Ma 10.9.2018 klo 08:30 [päivitetty ma 14:32]

Anni Saari

Juttukeikalla on monta kertaa jännittänyt, mutta ehkä ikinä ei ole jännittänyt niin paljon kuin viime huhtikuussa Latviassa. Minun piti haastatella Pēteris Vasksia ja Juha Kangasta Riga Sinfoniettan harjoitusten yhteydessä Riiassa. Olin lukenut taustatietoja, päättänyt teemat, joita halusin käsitellä ja kirjoittanut valmiiksi sivukaupalla kysymyksiä. Koska haastattelun kieli olisi saksa, olin lukenut haastattelua edeltävän vuorokauden pelkästään Sterniä.

Vaikka olin valmistautunut huolellisesti, jännitti. Juttukeikalla ei nimittäin voi koskaan ennalta tietää, miten se sujuu. Kangas ja Vasks olivat puhelimessa juttuideaa esitellessä olleet hyvin ystävällisiä, mutta entä jos he haastattelutilanteessa muuttuisivat hankaliksi? Tai jos aikaa olisi vain vartti, kuten kerran erästä suomalaista popparia haastatellessa?

Sitten sitä havahtuu vanhaan kauppahalliin – entiseen natsien ilmalaivatehtaaseen – rakennetusta kahvilasta, kun Latvian suurin säveltäjä kysyy, mitä haluaisimme syödä.

Tällä nimenomaisella juttukeikalla Pēteris Vasks ja Juha Kangas osoittivat jälleen kerran, että niillä, joilla ehkä olisikin varaa diivailla, harvoin niin tekevät. He olivat kärsivällisiä ja kertoivat asioista eloisasti. Juttua tehdessä tuli tunne, että meillä on sama päämäärä: antaa lukijoille tietoa ainutkertaisista tapahtumista, jotka kaiken lisäksi ovat totta.

Ja onpa kirjoittajan onnistumisesta mitä mieltä hyvänsä, eilen Keskipohjanmaassa ilmestynyt tarina on ainutlaatuinen. Juha Kankaan pitkäjänteinen työ oman orkesterinsa kanssa, sen yhdistäminen kiinnostukseen Baltian maita kohtaan, Neuvostoliiton politiikan muutos, joka helpotti yhteyksiä länsimaihin, Pēteris Vasksin kehittyminen omaleimaiseksi säveltäjäksi ja rautaesiripun kaatumisen jälkeinen kansainvälinen ura. Ja historian tapahtumien halki jatkunut ystävyys.

Vasksin ja Kankaan kohtaaminen palautti mieleen myös sen, miten taide kykenee ylittämään rajoja. Poliittisia, ideologisia, maantieteellisiä, ajallisia. Ihmisen toiminnalla musiikin kokemista voidaan rajoittaa, mutta ei koskaan kokonaan estää. Musiikki koetaan jossain niin syvällä. Ehkä samassa paikassa, jossa sijaitsee ihmisyys.

Kirjoittaja on Keskipohjanmaan kulttuuritoimittaja, jota jännittää usein.

Lue täältä juttu Vasksin ja Kankaan yhteistyöstä: Kirje, joka lävisti rautaesiripun – kapellimestari Juha Kangas ja säveltäjä Pēteris Vasks kertovat videoartikkelissa ystävyydestään historian puristuksessa

#
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Fingerpori