keskiviikko 16.6.2021 | 17:33
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Vetelistä löytyi jättimäinen perhosharvinaisuus – Keräilijä saapui Porista saakka noutamaan pääkallokiitäjän

Su 9.9.2018 klo 17:45

Hanna Rautio

Veteliläisen Raila Järvelän poika teki lauantaiaamuna erittäin harvinaisen löydön perheen kotitalon terassilta. Katonrajassa terassin pylväässä oli kiinni iso tumma ötökkä, jota perhe kerääntyi ihmettelemään.

– Menimme mieheni kanssa katsomaan pojan löytöä. Minusta se oli yököttävä ja säikähdin vähän, koska pelkään ötököitä. Miehet sanoivat, että se on joku yöperhonen, Järvelä kertaa.

Järvelän poika poimi ötökän varovasti pihdeillä alas. Terassin kaiteella hyönteinen tarrasi kiinni ruuvimeisseliin, jota se kannatteli jaloillaan, kun sitä nostettiin pihdeillä talteen.

– Laitoimme sen pieneen muovirasiaan, johon teimme reikiä. Se näytti selvinneen ehjänä, kun räpisytteli kuitenkin siipiään.

Tunnin googlaamisella varmistui, että kyseessä on pääkallokiitäjä, hyvin harvoin Suomessa tavattava perhoslaji. Pääkallokiitäjä on Euroopan suurin kiitäjien heimon edustaja ja kookkain Suomessa tavattu perhoslaji.

Pääkallokiitäjän tunnistaa sen tummassa selässä olevasta ihmisen pääkalloa muistuttavasta vaaleasta kuviosta. Perhosen siipiväli voi olla jopa 13 senttimetriä.

Pääkallokiitäjiä tavataan Suomessa yleensä vain muutama vuodessa ja ne ovat perhoskeräilijöiden keskuudessa haluttuja yksilöitä.

Raila Järvelä laittoi kuvan löydöstä Facebookiin. Kuvan nähnyt ystävä otti yhteyttä Oulun yliopiston luonnontieteiden professoriin, joka aikoi etsiä pääkallokiitäjästä kiinnostuneen keräilijän.

– Viimein minulle soitti porilainen mies, joka aikoi tulla hakemaan perhosen. Hän varmisti moneen kertaan, etten vain anna sitä kenellekään muulle.

– Jonkun yökötys voi olla toisen onni, nainen nauraa.

Porilainen perhoskeräilijä Kari Heinola ajaa hurautti iltakahdeksaksi 300 kilometriä Porista Veteliin, ja sai kokoelmiinsa harvinaisen pääkallokiitäjän.

– Ensimmäistä kertaa näin tällaisen elävänä. Pääkallokiitäjää voidaan pitää perhoskeräilijöiden Graalin maljana. Se on halutuin laji, minkä Suomessa voi saada.

Heinola ei ole luonnontieteilijä, mutta perhosharrastusta hänellä on takana 35 vuotta.

– Makroja eli suurperhosia taitaa olla 800 eri lajia, kun viimeksi vuosia sitten laskin.

Vetelistä löytyneen yksilön mies laittoi heti pakastimeen kotiin päästyään. Keräilijä selittää, että perhosta ei pidetä löydön jälkeen lemmikkinä suljetussa astiassa, koska se räpistelee siipensä rikki, minkä jälkeen se ei ole enää kokoelmiin yhtä näyttävä yksilö.

Raila Järvelä toteaa, että lemmikiksi hän ei olisi moista perhosta ottanutkaan. Järvelä tuumi, että levittääkö suuri perhonen mahdollisesti tauteja tai pistääkö se.

Perhoskeräilijä sanoo pääkallokiitäjän olevan hurjasta nimestään huolimatta vaaraton. Ravinnoksi se syö esimerkiksi valuvaa mahlaa tai mehiläispesistä hunajaa.

Pääkallokiitäjä elää pääasiassa Afrikassa ja Välimeren alueella, mutta koska kyseessä on vaeltaja, voi sitä tavata Suomessa aina pohjoisinta Lappia myöden.

– Harvemmin niitä löydetään Suomessa elävänä. Tämä on tietääkseni ensimmäinen tänä kesänä elävänä löydetty, Heinola kertoo.

– Tuo on harvinaisempi meillä kuin karhut tai sudet. Poika sanoikin, että suurempi todennäköisyys on voittaa lotossa kuin nähdä tuollainen perhonen, toteaa puolestaan veteliläinen Järvelä.

#
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »