keskiviikko 21.11.2018 | 05:47
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Artikkeli

Pääkirjoitus 10.9.: Voisiko sohvakauppiailla olla liikuntaseteleitä löhöilyhuonekalun kylkiäisenä?

Keskipohjanmaa+ | Ma 10.9.2018 klo 07:50

Erilaisista sairauksien hoitoon ja tutkimuksiin liittyvistä euroista keskustellaan julkisesti paljon. Miten rahat voivat riittää vanhenevan väen erilaisiin tutkimuksiin? Se on hyvä kysymys, mutta vielä nykyistä enemmän mielipiteidenvaihtoa soisi sairauksien ennaltaehkäisevästä työstä.

Viime torstaina julkaistu UKK-instituutin Kunnon kartta -liikuntaraportin tuloksia moni terveydenhuollon tulevia kustannuksia pohtiva odotti – aivan aiheesta – pelon sekaisin tuntein: Vain joka viidennes meistä suomalaisista aikuisista liikkuu suositusten mukaisesti. Vain 20 prosenttia tekee tällä hetkellä aidosti ennaltaehkäisevää työtä monia sairauksia ajatellen. Suomalaiset viettävät aivan liian suuren ajan elämästään makuu- tai istuma-asennossa.

Liikkumattomuuden aiheuttamat vuosittaiset lisäkustannukset on arvioitu jopa 3,2–7,5 miljardiksi euroksi. Jos vaikka tästä keskivälin luvun kirjoittaa paremmin ymmärrettävään muotoon, se näyttää tältä: 5 000 000 000 euroa. Jos joku keksii idean, millä tästä summasta säästetään vaikka edes kymmenen prosenttia, puhutaan silloinkin todella suuresta summasta.

Voisiko sohvakauppiailla olla sitten liikuntaseteleitä löhöilyhuonekalun kylkiäisenä? Ei itse asiassa huono idea? Sohvan vetovoima peittoaa monen kohdalla ylivoimaisesti liikuntaharrastamisen mielekkyyden. Ja sohvalle löhötessä vähäinenkin mielenkiinto hikeä tai hengästymistä aiheuttavaan liikkeeseen katoaa.

Voisimme tehdä helposti paksun kirjan syistä miksei voisi liikkua: Ulkona on liian kuuma, liian kylmä, liian märkää, liian tuulista, liian tyyntä ja vaikka mitä. Joku voi hakea syitä varusteista, joku ei jaksa edes keksiä syitä.

Ainakin vuosikymmeniä sitten alakouluissa aktiiviset opettajat keksivät erilaisia liikkumiseen perustuvia värityskilpailuja: Arkkia sai värittää sitä enemmän, mitä useammin liikkui. Idea on voi tuntua hassulta, mutta olisiko oikeasti erilaisissa yhteisissä liikuntaan liittyvissä kilpailuissa ideaa liikuntaharrastuksen synnyttämiseen?

Kouluissa, peruskouluista aina yliopistoihin asti, voisi olla opetusryhmittäisiä liikkumiseen perustuvia kilpailuja. Työpaikoilla nyt olisi sopiva aika järjestää vaikka kilpailu joulukinkusta. Kinkun saisi juuri ennen joulua eniten tulevina syysviikkoina omaehtoisesti liikkunut. Erilaiset liikunnan ulkopuoliset harrastuspiiritkin voisivat organisoida omia kisojaan

Toivottavasti työpaikat ovat mieltäneet erilaisten liikuntaseteleiden arvon sairauslomapoissaolojen kannalta. Kaikkien työnantajien etu on, että omat työntekijät ovat mahdollisimman hyväkuntoista porukkaa.

Hannu Lehto

#
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Fingerpori