maanantai 19.11.2018 | 19:37
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Artikkeli

Pääkirjoitus 11.9: Kalajokivarteen on keskustalle tulossa jännittävä jäsenvaali

Keskipohjanmaa+ | Ti 11.9.2018 klo 00:05

Keskipohjanmaan levikkialueen ehdokasasettelu ensi kevään eduskuntavaaleihin käy kiivaana. Keski-Pohjanmaalla molemmat keskustan istuvat kansanedustajat Mika Lintilä ja Tuomo Puumala ovat hakemassa jatkokautta, ehdokkaiksi haetaan vielä syyskuun aikana 2-3 henkilöä. Varsinaista jäsenäänestystä ehdokkaista ei näillä näkymin ole tulossa.

Pohjois-Pohjanmaan valtapuolue keskusta valitsee jäsenvaalilla omat kansanedustajaehdokkaansa. Nimet ovat selvillä ensi kuussa. Piirin jäsenvaalissa loppuviikon aikana on mahdollisuus äänestää kaikkia piirin ehdokkaita.

Kahdeksan eniten ääniä saanutta nimetään kansanedustajaehdokkaiksi, loppujen kohdalla piirihallitus käyttää harkintavaltaa ja nimeää jokilaaksottain paikalliset ehdokkaat.

Kalajokilaaksossa ainoa keskustan kansanedustaja on ylivieskalainen Juha Pylväs. Pylväs on myös nyt äänestyksessä olevien ehdokkaiden listalla haapajärvisen Ulla Savolan, reisjärveläisen Mikko Kinnusen, kalajokisen Antti Nikulan ja nivalalaisen Eija-Riitta Niinikosken tavoin.

Piirihallitus hakee sekä Pyhä- että Kalajokilaaksoon kolmea ehdokasta. Alueen suurimpaan herätysliikkeeseen laestadiolaisuuteen kuuluvat ehdokkaista Pylvästä lukuun ottamatta muut neljä.

Naapurijokilaaksossa Pylvään seurana eduskunnassa on Antti Rantakangas Haapavedeltä. Oulaskankaan ja Meri-Lapin synnytysosastojen jatkoaika ovat mannaa keskustan kannatukselle, niin tärkeä asia alueen ihmisille on.

Nivalasta ehdokkaaksi nousi Niinikoski sen jälkeen kun edellisvaaleissa ehdokkaana ollut Jarmo Vuolteenaho kieltäytyi. Niinikoski on entinen Vuolteenahon kampanjapäällikkö. Kinnunen puolestaan on toiminut pitkään Reisjärvellä kristillisen opiston rehtorina.

Kimurantimpi tilanne oli Kalajoella, jossa paikallisosasto päätyi lopulta esittämään jäsenvaaliin ensimmäisen valtuustokauden valtuutettu Nikulaa. Ehdolla ollut Miika Heikkilä luopui äänestyksestä.

Mielenkiintoa jäsenvaalin tuo jo se, minkä painon valitsijat laittavat ehdokkaiden valtakunnanpolitiikan ja tulevankin eduskunnan asialistalla olevien sosiaali- ja terveydenhoidon uudistuksen sekä koulutusasioiden osaamiseen.

Kalajokilaakso oli ennen Pylvään valintaa pitkään ilman kansanedustajaa. Nyt eduskunnassa istuu Pylvään lisäksi Hanna Halmeenpää (vihreät).

Äänten keskittäminen ei jokilaaksossa ole onnistunut kovin hyvin. Viime vaaleissa Kalajokilaaksosta keräsivät paljon ääniä Juha Sipilä (Kalajoelta 910 ääntä) ja sieviläislähtöinen Tapani Tölli. Sipilä on ehdokkaana, Tölli ei.

Kauko Palola

#
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Fingerpori