Hanna Raution kolumni: Kokkolassa mikään ei saa muuttua, varsinkaan tervatynnyri
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Artikkeli

Hanna Raution kolumni: Kokkolassa mikään ei saa muuttua, varsinkaan tervatynnyri

Keskipohjanmaa+ | Ti 11.9.2018 klo 08:30 [päivitetty ti 10:53]

Kokkolalaiset ovat kovaäänisiä vaatimaan palveluita, joista eivät kuitenkaan ole valmiita maksamaan tai halukkaita niitä käyttämään. Kangaskauppa pitää olla, koska niin on aina ollut!, julistettiin, kun kaupunkilaisille valkeni, että Kokkolan molemmat kangaskaupat lopettavat toimintansa tämän vuoden aikana.

Kauppoja pyörittävillä yrityksillä oli päätöksilleen markkinatalouden näkökulmasta melko hyvä syy – kangaskauppa ei ole enää kannattavaa bisnestä.

Yksityisellä osakeyhtiöllä ei ole minkään valtakunnan velvoitetta jatkaa kannattamatonta tai huonosti tuottavaa toimintaa. Ei edes yrityksen kotikaupungissa.

Kokkolalaiset ovat kuitenkin toista mieltä. Kesällä Kokkolan Halpa-Halli Oy:n pyörittämän HHkankaan säilyttämiseksi kerättiin 1 200 allekirjoituksen adressi. Ajankohtana, kun yhtiö oli jo käynyt loppuun yt-neuvottelut kangaskauppaliiketoimintansa lopettamiseksi. Lopputulos oli arvattava, ei auttanut yhtään.

Toimitusjohtaja Janne Ylinen vain pahensi kaupunkilaisten romanttista toivetta kankaidenhypistelykaupasta lupaamalla jeesiä uudelle yrittäjälle. Kuka hullu aloittaa bisneksen, jonka kaksi pitkäaikaista alan toimijaa on juuri todennut kannattamattomaksi!

Tietysti pienemmillä henkilöstökustannuksilla on oma vaikutuksensa, mutta se tarkoittaisi tässä tapauksessa yrittäjäksi erikoisalan ammattilaista, joka olisi valmis riipimään selkänahastaan työtunnit yrityksen pyörittämiseen.

Sama mesoaminen koskee yleisestikin Kokkolan keskustan kivijalkakauppoja tai oikeastaan niiden vähyyttä. Mutta minkäs kivijalkakauppias tekee, kun kansa ajaa etukorttiostoksille peltomarketteihin, kahville kolmen kirjaimen huoltamolle sekä ostaa kiinalaisesta verkkokaupasta saman Haglöfsin kuoritakin, jonka voisi hankkia myös keskustan urheiluvaateliikkeestä.

Kaiken huippu on Kokkolan Venetsialaiset. Ilmaistapahtuma, jossa on kaikille jotain, ja jota kaupunkiraukka yrittää kehittää yleisön toiveiden mukaan. Mutta kun ei kelpaa. Lasershow oli surkea, kokkolalaiset haluavat epäekologisen, melusaasteisen ilotulituksen takaisin.

Mikään ei saa muuttua, varsinkaan tervatynnyri.

Hanna Rautio

Kirjoittaja on Keskipohjanmaan mediatuottaja.

#
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Fingerpori