maanantai 19.11.2018 | 12:01
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Kulttuuri

Keski-Pohjanmaan Kamariorkesterin ja Juha Kankaan toinen Nordgren-sarjan levy julkaistiin

Keskipohjanmaa+ | Ti 11.9.2018 klo 11:40 [päivitetty ti 11:48]

Tiina Ruotsala

Keski-Pohjanmaan Kamariorkesterin (KPKO) ja kapellimestari Juha Kankaan uusi levy levy-yhtiö Alballe on ilmestynyt. A FinnishElegy (Suomalainen elegia) sisältää orkesterin edesmenneen kotisäveltäjän, Pehr Henrik Nordgrenin musiikkia.

Levy-yhtiö Alba julkaisee vuosina 2018-19 kolmen levyn Nordgren-kokonaisuuden, josta A FinnishElegy (ABCD 425) on järjestyksessään toinen. Ensimmäinen osa oli keväällä 2018 ilmestynyt Evocation-levy (mm. Kokkola-kvartetti) ja sarjan kolmas, Kankaan johtama levy ilmestyy tammikuussa 2019, jolloin Nordgrenin syntymästä tulee kuluneeksi 75 vuotta.

Levyllä on kolme teosta. Konsertto nro 4 viululle ja jousiorkesterille on vuonna 1994 kantaesitetty John Storgårdsin ja Wegelius Kamariorkesterin toimesta. Tällä levyllä KPKO:n solistina esiintyy orkesterin entinen konserttimestari, Radion sinfoniaorkesterin vuorottelevana konserttimestarina toimiva Jari Valo. Nordgren kertoi tämän villin, tumman ja traagisen teoksen ”olevan itselleen erittäin läheinen”.

Käyrätorvikonsertto op. 95 vuodelta 1996 on SörenHermanssonin ja KPKO:n kantaesittämä. Lempeän melankolista teosta tulkitsee tällä levyllä kokkolalaislähtöinen käyrätorvisti Jukka Harju. Harju on Radion sinfoniaorkesterin soolokäyrätorvensoittaja ja palkittu useassa kansainvälisessä kilpailussa.

Rock Score op. 100 syntyi vuonna 1997 tilaustyönä Kaustisen kansantaiteenkeskuksen vihkiäisiin, jolloin KPKO Juha Kankaan johdolla myös kantaesitti sen. Teoksen nimi viittaa graniittikallion sisään louhittuun rakennukseen, säveltäjä kuvailikin teostaan ”kiveen hakatuksi musiikkifantasiaksi”. Sävellystä voikin kuvailla hyvin veistokselliseksi: se sisältää voimakkaita dynaamisia, tonaalisia ja tyylillisiä kontrasteja sekä alati vaihtuvia tempoja.

Pehr Henrik Nordgrenilla (1944-2008) oli erityislaatuinen suhde Keski-Pohjanmaan Kamariorkesteriin ja orkesterin perustajaan, kunniakapellimestari Juha Kankaaseen. KPKO on kantaesittänyt noin kolmekymmentä ja myös levyttänyt suuren osan Nordgrenin teoksista, joista monet ovat keskeisiä niin Nordgrenin tuotannossa kuin suomalaisessa jousiorkesterikirjallisuudessa.

#
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Fingerpori