Tapani Postila kolumnissaan: Muuttolintua seuraa muuttoihminen
keskiviikko 21.11.2018 | 22:16
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Artikkeli

Tapani Postila kolumnissaan: Muuttolintua seuraa muuttoihminen

Keskipohjanmaa+ | Ke 12.9.2018 klo 08:30

Syksy on muuttolintujen aikaa. Kevään tulijat ovat syksyn lähtijöitä. Isot lintuparvet kokoontuvat nyt yhteen. Taivas täyttyy lintujen muodostamista auroista ja pilvien lomasta kuuluu myös lentäjien ääniä. Keväällä tulleet muuttolinnut ovat valmiina siirtymään talven viettoon etelään. Osa linnuista on jo lähtenyt, osa odottelee sopivaa hetkeä.

Mutta ei syksy ole vain ilmatilaa koristavien lintulauttojen matkaa kohti uutta vaan myös muuttoihmiset ovat liikkeellä. Keitä ovat sitten nämä muuttoihmiset?

Syksyn muuttajat ovat ihmisiä joita syksyn tulo liikuttaa, ja saa heidät muuttolintujen lailla matkalle. Suurin joukko syksyllä muuttavista on opintojen vuoksi paikkakuntaa vaihtavia nuoria. Toiset heistä palaavat tuttuun opinahjoon, ja toiset matkaavat uuteen ja outoon. Muuttoja tehdään lyhyitä ja pitkiä, mutta paljon on opintojen liikkeelle saamia kulkemassa.

Nuorista muuttoihmisistä pisimmälle matkaavat he, jotka lähtevät syksyn tultua aloittamaan tai jatkamaan opintojaan vierailla mailla. Ulkomailla opiskeleva tai sinne vaihtoon lähtevä ei ole mikään harvinaisuus vaan hyvinkin tavanomainen muuttoihminen.

Lintujen lailla siivillä siirtyvät siis monet opiskelijoista. Eurooppa on nuorten muuttoihmisten kohteista suosituin, mutta kaukaisimmat mantereetkaan eivät ole harvinaisuuksia. Nuorista muuttoihmisistä osa lentää vielä muuttolintujakin pidemmälle.

Syysmuuttoon lähtee myös vanhempia ihmisiä. Eläkkeellä olevista etelän maille muuttaa yhä useampi kesän jäätyä jo taakse. Muuttoihmisistä kokeneimmat suosivat lämpimän leppoisia talvia, joten lennot suuntautuvat Espanjaan ja Portugaliin. Talvinen kotipesä voi olla vuosien varrelta tuttu ja kakkoskoti valmiina. Jotkut suuntaavat vieläkin kauemmaksi. Pisimmät muuttomatkat suuntautuvat Thaimaahan, jossa talvehtivat lukuisat seniorikansalaiset.

Muuttoihmisten kiireisin lähdön aika on juuri käsillä. Muuttolintujen tapaan kevät sitten palauttaa aikanaan monet noista lähteneistä ihmisistä, mutta nyt lähdön jännitys ja uuden kohtaaminen ovat vielä edessä.

Hyvää matkaa muuttajalle.

Kirjoittaja Keskipohjanmaan artikkelitoimittaja.

#
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Fingerpori