keskiviikko 21.11.2018 | 19:46
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Artikkeli

Pääkirjoitus 12.9.: Nälkäisenä et ruokaa hukkaa – muutama sukupolvi sitten oltiin kerjuulla ja purtiin petäjäistä leipää

Keskipohjanmaa+ | Ke 12.9.2018 klo 00:05

Kylläisenä tulee liian harvoin ajateltua nälkää. Nälkä on hyvinvointivaltion ruokavuoren päällä asuvalle vieras ilmiö, kun ruoantarve täyttyy päivänaikana parhaimmillaan tai lopulta pahimmillaan monikertaisesti. Syötävää ja juotavaa meillä riittää. Nälän tunne on saattanut hiukan kurisuttaa mahaa joskus, mutta todellinen nälkä on meille tuntematon. Siis sellainen nälkä, että suuhunpantavaa, ravitsevaa ruokaa ei kerta kaikkiaan ole syötäväksi.

Kyllä me tiedämme. Nälkä on vielä siellä jossain; Afrikan kuivuuden keskellä tai Aasian katastrofien repimillä alueilla. Historiasta kiinnostuneet löytävät kyllä lähempääkin mennyttä nälkää. Reilut 150 vuotta sitten suuret nälkävuodet niittivät täällä kuoleman satoa. Nälkään kuolleita oli paljon ja arvioiden mukaan lähes kymmenesosa silloisesta kansasta sortui ruoan puutteen heikentäminä. Pettuleipää purtiin ja ruokakuolemaa pakenevat kerjäläisperheet vaelsivat syötävää hakien.

Mutta mennyt on mennyttä ajattelee moni. Todellista nälän kalvamaa laajaa puutetta ei ole tänä päivänä näillä lakeuksilla tai näissä niemen notkoissa. Kaikilla ei ole lautaset aina täynnä, mutta suoranaista vatsaa kuristavaa nälkää täällä ei enää podeta. Hyvinvointi elää täällä, jossa on varaa hukata, tuhlata ja hävittää ruokaa. Olkaamme kiitollisia saavutetusta, mutta muistakaamme myös ruoan arvo kylläisyyden keskellä.

Kun oma maha on täynnä päivällisen jäljiltä, niin hukkaan menevä ruoka ei ajatuksissa piipahda. Arvelen, että ruokaa päätyy jätteisiin vain hyvin syöneen käsistä. Kenenkään sellaisen vatsa ei ole tyhjänä, joka heittää ruokaa pois jätteiden sekaan.

Täydellisessä maailmassa ruokahävikkiä ei olisi olemassa, mutta sellaista maailmaa emme tule saavuttamaan. Mutta pystymme parantamaan, ja huolehtimaan, että mahdollisimman vähän syötävää ruokaa päätyy jätteisiin. Huolimattomuus ja välinpitämättömyys ovat paheita, joihin jokainen voi omalta kohdalta vaikuttaa. On laskettu, että suomalaisessa ruokaketjussa tuotetusta ruuasta jopa arviolta 450 miljoonaa menee hukkaan. Kotitalouksien vastuulla tuosta ruokahävikistä on noin 120–160 miljoonaa kiloa.

Ruoka ei ole itsestäänselvyys, vaikka nälkä ei enää asu täällä. Meneillään oleva hävikkiviikko kamppailee syömäkelpoisen ruuan tuhlaamista vastaan. Tarvitaan uutta lainsäädäntöä sekä kauppojen hävikkitalkoita. Henkilökohtaista halua täytyy myös olla mukana muutosta haettaessa. Älä ahnehdi ostamalla tai varastoi ruokaa yli omien tarpeiden, jolloin syömällä et enää elintarvikkeistasi selviä. Kohtuus kaikessa toimii aina.

Tapani Postila

#
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Fingerpori