keskiviikko 14.11.2018 | 19:21
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Tähkä-ärviän kitkeminen Kokkolan Potin venesatamasta näyttää tällä hetkellä toivottomalta - viimeisin kokeilu päättyi ärviän voittoon

Keskipohjanmaa+ | Ke 12.9.2018 klo 13:00

Outi Airola

Kokkolassa Potin venesatamassa on taisteltu sitkeää tähkä-arviää vastaan jo useamman vuoden ajan. Tänä kesänä ärviän kimppuun on yritetty käydä ely-keskuksen ja kaupungin yhteisellä hankkeella, josta on nyt kaksi kokeilua takana. Jälkimmäinen päättyi tiistaina iltapäivällä.

– Kokeilu sujui hyvin, mutta se päättyi ärviän selkeään 2-0 voittoon, luonnehtii Kokkolan kaupungin infrapäällikkö Visa Wennström.

Tähkä-ärviä on tuore vitsaus eri puolella Suomen rannikkoa. Vesikasvi on hyötynyt rehevöitymisestä ja lisääntynyt viime vuosina myös merivedessä, vaikka se on alun alkaen makean veden kasvi. Kokkolan seudulla ärviää on tavattu enenevässä määrin, Potissa se räjähti kasvuun 3-4 vuotta sitten.

– Ärviän poistaminen on erittäin vaikeaa, koska se lisääntyy hyvin helposti, jos veteen jää pienikin pätkä kasvia. Siksi sen pois niittäminen ei ole kovin hyvä eikä ainakaan pysyvä keino, tietää Wennström.

Niittämistä on kokeiltu eri puolilla Suomea, sillä on saatu vain lyhytaikaisia vaikutuksia.

– Ärviä pystyy kasvamaan nopeasti puolesta metristä kolmeen ja puoleen metriin, tietää Wennström.

Tähän mennessä Kokkolassa on yritetty poistaa ärviää kahdella menetelmällä. Tiistaina yritettiin vesikasvien poistoon erikoistuneen lohjalaisen maanviljelijän ja yrittäjän Aarre Arrajoen keinoa: Arrajoen kalusto on kehitetty vesikasvien poistoon.

– Siinä yritettiin kettinkien ja vaijerin avulla, josko ne lähtisivät repimään ärviän pohjasta juurineen irti, mutta se ei onnistunut. Kettingin ympärille muodostui kyllä 10-20 senttiä paksu kertymä, mutta siihen loppui ärviän kerääntyminen – ei se tarttunut kiinni, kertoo Wennström.

Muutamaa viikkoa aiemmin yritettiin toista keinoa.

– Aiemmin siellä oli ponttoonikaivinkone, joka yritti nostaa ärviää leveällä verkkokauhalla. Sekin on nyt testattu. Sillä saa pieniä määriä pois, mutta kyseessä on niin suuri alue, että kustannusten puolesta sitä on mahdoton toteuttaa.

Asiassa on toinenkin ongelma. Potin pohjassa on sedimenttikerros, jonka poistaminen vaatii ympäristöluvan. Ärviä pitäisi siis saada pois rikkomatta pohjakerrosta.

– Tällä hetkellä se tuntuu todella vaikealta. Yksi vaihtoehto on vielä mahdollinen, se on pohjan jäädyttäminen, sanoo Wennström.

Etelä-Suomessa on testattu ärviän hävittämistä laboratorio-olosuhteissa.

– Jo muutaman tunnin jäädytyksellä on saatu hyviä tuloksia aikaan. Tämä vaihtoehto vaatisi Potin tyhjentämisen ja hyvän pakkastalven, jotta jäätyminen tapahtuisi, sanoo Wennström.

Juuri nyt hän ei osaa sanoa, mikä on järkevää. Virtauksen parantaminen, ruoppaaminen ja jäädyttäminen ovat vaihtoehtoja.

– Jäädyttäminenkin vaatii luvan ja tietysti asia on kiinni myös kaupungin rahoista, huomauttaa Wennström.

Eli ainakin tämän syksyn saavat venekunnat vielä repiä ärviää potkureistaan urakalla.

#
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Fingerpori