perjantai 16.11.2018 | 10:16
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Martat lahjoittivat Kokkolassa opiskelijoille astioita ja antoivat kierrätys- ja kotitalousvinkkejä

Keskipohjanmaa+ | Ke 12.9.2018 klo 15:40

Hanna Rautio

Centria-ammattikorkeakoululla kävi keskiviikkona kova kuhina, kun Keski- ja Etelä-Pohjanmaan Martat järjesti opiskelijoille suunnatun kierrätystapahtuman, josta opiskelijat saivat noutaa ilmaiseksi

tarvitsemiaan astioita ja keittiötarvikkeita.

– Jaossa oli martoilta kerättyjä ehjiä, ylimääräiseksi jääneitä astioita, ruokailuvälineitä, tauluja, peilejä ja verhoja. Suosituimpia taisivat olla muoviastiat, ruokailuvälineet ja lasit, kertoo Keski- ja Etelä-Pohjanmaan Marttojen toiminnanjohtaja Tuija Biskop.

Biskop sanoo, että opiskelijat ottivat tapahtuman ilahtuneina vastaan. Varsinkin moni vaihto-opiskelija oli ihmeissään, että astioita todella saa ottaa ilmaiseksi.

– Moni otti vain esimerkiksi kolme haarukkaa ja kolme veistä, jotka riittävät juuri omaan tarpeeseen. Tavaroita ei lähdetty hamstraamaan.

Lisäksi martat neuvoivat nuoria ruoanlaitossa, kierrättämisessä, rahankäytössä ja kodinhoidossa. Kokkolassa maistatettiin hävikkihedelmäsmoothieta ja itse tehtyjä energiapatukoita.

– Smoothiessa voi hyödyntää kypsät ja vähän ylikypsät hedelmät, jotka eivät välttämättä sellaisenaan enää kelpaa syötäviksi. Kypsiä persikoita, banaania ja omenoita käyttämällä ei tarvitse lisätä sokeria ollenkaan.

Muun muassa kuivatuista hedelmistä ja myslistä tehdyt, suklaapäällysteiset itse tehdyt energiapatukat ovat hyvä vaihtoehto opiskelijoille. Marttojen ohjeella tehdyn patukan hinnaksi jää vain 25 senttiä, Biskop kertoo.

– Energiasisältöä ei laskettu, mutta itse tehdyissä on niin sanotusti vähemmän tyhjää. Tasan tarkkaan tietää mitä tuote sisältää, kun itse tekee.

Kodinhoito-ohjeistuksessa lähdettiin liikkeelle perusasioista, kuten siivoamisesta ja pyykinpesusta.

– Osa nuorista on siten valveutuneita, etteivät he halua käyttää esimerkiksi siivotessa niin paljon kemikaaleja. Lisäksi käytiin läpi erilaisten tahrojen poistoa ja kahvinkeittimen puhdistamista kalkista.

Valveutuneisuus näkyy Biskopin mukaan myös nuorten kulutustottumuksissa. Nykynuoret ovat kiinnostuneita kuluttamaan luonnonvaroja säästävästi.

– Ylipäätäänkin nuoret ovat vähentäneet edellisiin sukupolviin nähden tarpeetonta tavaroiden hankintaa.

Sen sijaan kaikilla suomalaisilla on parannettavaa niin sanotun kertakäyttöruuan valmistamisen vähentämisessä. Tämä tarkoittaa Biskopin mukaan suuremman ruokasatsin kerralla valmistamista, josta osan voi vaikka pakastaa myöhemmin syötäväksi.

– Tärkeä on myös osata mitoittaa ruokaostokset talouden kokoon, jotta hävikkiä ei synny.

Uusia alkuja -kierrätystapahtumia järjestetään tällä viikolla eri puolella Suomea ensimmäistä kertaa ja ne ovat osa parhaillaan meneillään olevaa valtakunnallista Marttailuviikkoa.

Marttailuviikon teemana on Arkiruoka on järkiruokaa. Siinä kestävää arkea lähestytään keittiön ja kestävien valintojen kautta.

#
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Fingerpori