Kauko Palolan kolumni: Kenelle sinä huudat, ketä kannustat?
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Artikkeli

Kauko Palolan kolumni: Kenelle sinä huudat, ketä kannustat?

Keskipohjanmaa+ | Su 16.9.2018 klo 07:30 [päivitetty su 07:33]

Niin kauan kuin Kokkolasta löytyy Arsenalin, Liverpoolin tai Tottenhamin faneja enemmän kuin kaupungin ykkösjoukkueen KPV:n kannattajia, on katsomossa äänenvaimennin päällä.

Ei tunnusteta väriä, ei vihreää, ei punaista, väitti kaveri.

Milläs kumoat väitteen. Ulkomaista suosikkijoukkuetta kannustava lunastaa harvoin edes suosikkinsa jäsenkortin mutta harvassa taitavat olla myös ne KPV:n ja Jaronkin jäsenmaksun maksajat. Arsenalin tv-pelin jääminen väliin on pieni katastrofi. Kokkolan keskuskentän peli menettää viehätyksensä samalla hetkellä kun taivaalta putoaa ensimmäinen vesipisara. Olkoon - taas sataa. Silti futis on taatusti parasta paikan päällä.

Urheiluseuran tai joukkueen fanittaminen, palvominen ja kannattaminen ei ole ihan simppeli juttu. Miksi kannattaa joukkuetta, jota ei koskaan ole nähnyt livenä? Mistä tämä side syntyy? Liittyisikö se yksittäiseen kokemukseen, ahaa-elämykseen? Päivästä x minusta tuli Arsenalin fani. Vai voisiko se liittyä seuran arvoihin, pelitapaan tai menestykseen. Jokin siinä suosikkijoukkueessa vetoaa.

Tiikereitä fanitettiin kun menestystä tuli. Kultakausilla joukkueen perässä matkustettiin maan ääriin. Menestyksen hiipuessa loppuivat fanimatkat, Tiikereistä tuli N.N. (nomen nescio) - nimi, jota ei tiedetä eikä siitä kiinnostuta.

Me olemme liian yksilökeskeisiä, meillä ei ole halua/kykyä sitoutua paikalliseen joukkueeseen. Olisiko tunne-elämäkin köyhtynyt? Käy kuten amerikkalaisille tv-sarjoille, taustalle pitää äänittää naurua - että tiedämme missä kohdassa kuuluu nauraa.

Menneinä vuosikymmeninä kunnan kylienväliset yleisurheiluottelutkin vetivät suuren yleisön suhteessa paikkakunnan väkilukuun, nokkapokkaakin katsomossa harrastettiin. Ja kun kotipitäjästä sitten lähdettiin seuraotteluun Himangalle, Lohtajan Veikot (LoVe) oli kova sana.

Toisin on nyt. Sama henkilö saattaa kuulua 5-6 eri urheiluseuraan. Yhdessä seurassa harrastetaan keilailua, toisessa golfia, kolmannessa tennistä. Ei olla henkeen ja vereen tarmolaisia, kiiloja eikä uralaisia.

Siihenkö se yhteisöllisyys (ja fanitus) suli. Harmi.

Kirjoittaja on Keskipohjanmaan päätoimittaja, joka lupaa fanittaa

#
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Fingerpori