maanantai 19.11.2018 | 02:59
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Myös Kokkolan Boliden valmistautuu teollisuuden alojen ylityökieltoon – Ammattiliitot vastustavat hallituksen esitystä irtisanomissuojan heikentämisestä

Keskipohjanmaa+ | Su 16.9.2018 klo 17:00

Katariina Poranen

Teollisuusliiton ja Ammattiliitto Pron teollisuuden alat aloittavat ylityökiellon maanantaina. Kiellolla alat vastustavat hallituksen esitystä irtisanomissuojan heikentämisestä alle 20 hengen yrityksissä.

Sinkkitehdas Bolidenilla Kokkolassa on tehty pääluottamusmies Petri Partasen mukaan tarkat sopimukset siitä, miten ylityökieltoa työpaikalla toteutetaan. Yksinkertaista se ei ole suuressa tehtaassa, jossa tehdään montaa eri työaikamuotoa. Tarkkana ollaan varsinkin siinä, ettei työntekijöiden turvallisuus vaarannu.

Ylityökielto näkyy väistämättä työpaikan arjessa.

– Teollisuudessa tehdään paljon ylitöitä. Meillä vuorotyötalossa jokaisessa vuorossa on juuri sen verran henkilöitä töissä kuin tarvitaan, ja sairastumiset korvataan ylitöillä. Ylityökielto alkaa näkyä tuotannossa jollain tavalla, jos työnantaja ei ryhdy palkkaamaan määräaikaisia, Partanen kertoo.

Ajankohta määräaikaisten palkkaamiselle on kuitenkin hyvä. Boliden palkkaa vuosittain yli 100 kesätuuraajaa, jotka ovat päättäneet työnsä ja saattavat olla vielä tässä vaiheessa vuotta käytettävissä.

Petri Partanen on kritisoinut näkyvästi hallituksen esitystä irtisanomissuojan heikentämisestä. Hallituksen ajatus on lisätä työllisyyttä madaltamalla irtisanomisen suojaa. Useissa ammattiliitoissa pelätään, että esitys johtaisi lopputulokseen, jossa työntekijöitä voitaisiin irtisanoa "pärstäkertoimen" mukaan.

– Koko esityksessä ei ole mitään järkeä. Nykyisen lainsäädännön pohjalta on muodostunut oikeuskäytäntö siitä, mitkä ovat hyväksytyt perusteet työntekijän irtisanomiselle. Jos laki nyt avataan, entistä oikeuskäytäntöä ei ole ja työnantajat ryhtyvät kokeilemaan uusia rajoja. Jos esitys jonkun työllisyyttä parantaa, niin lakimiesten työllisyyttä, Partanen sanoo.

Partanen muistuttaa, että ylityökielto on vasta työtaistelun ensimmäinen vaihe. Jos se ei tepsi hallitukseen, peli kovenee.

Myös Auto- ja kuljetusalan työntekijäliitto AKT aloittaa ylityökiellon maanantaina.

#
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Fingerpori