Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Urheilu

Vallanvaihto. Juha Savela arvioi kolumnissaan Joensuun Mailan mestaruuteen päättynyttä pesäpallokautta

Keskipohjanmaa+ | Su 16.9.2018 klo 19:15

Kesästä vuosimallia 2018 tuli vallanvaihdon kausi, vaikka moni – myös yllekirjoittanut – uskoi vielä välierien aikana Vimpelin jatkavan mestaruusputkeaan.

Toisin kävi. Joensuun Maila ja Kouvolan Pallonlyöjät keikauttivat kestomenestyjät pronssipeliin.

Lopulta kävi kuten urheilussa tapaa käydä: paras voitti. Sitä Joensuun Maila oli selityksittä tällä kaudella.

Onnittelut siis JoMalle seurahistorian ensimmäisestä Suomen mestaruudesta.

Mestaruus meni tällä(kin) kertaa parasta ulkopeliä pelanneelle joukkueelle – olkoonkin, että yleensä pesäpallossa sisä- ja ulkopelin onnistumiset ruokkivat toisiaan. Lauantain kotipelissään JoMa lannisti Koplan nollille, samalla haettiin suuntaviitat sunnuntain ratkaisevalle voitolle. Myös sisäpelissä Joensuu oli monipuolisempi kuin pomppupeliin sisäpelinsä perustanut Kouvola.

Joensuun Maila ehti leimautua jo ikuiseksi pronssijoukkueeksi, mutta tätä kautta varten joukkue teki mestaruuden arvoisen liikkeen hankkiessaan Juha Puhtimäen lukkarikseen. Puhtimäki toi Mehtimäelle lisää röyhkeyttä ja itseluottamusta, jonka siivittämänä JoMa pelasi nyt rinta rottingilla voitosta voittoon. Myös sisäpeliin Puhtimäki toi lisää tehoa ja nopeutta, kun verrokkina on edelliskausien lukkari Mika Väisänen.

Keskipohjalaiskasvatteja on vuodesta toiseen totuttu näkemään mestarijoukkueen avainrooleissa. Niin nytkin. Ylivieskan Kuulan kasvatti Tuomas Jussila pelasi jälleen vahvan kauden. Syksyn päätösristeilyllä Jussila valittaneen toisen kerran urallaan vuoden pesäpalloilijaksi.

Jussilan toinen mestaruus taitaa maistua vielä makeammalta kuin ensimmäinen, jonka hän voitti nuorena miehenä Pattijoella 2008. Jussila ehti tuon jälkeen pelata peräti yhdeksän kertaa peräkkäin pronssiottelussa. Nyt oli jo korkea aika katkaista myös tuo putki.

Siitä on lähdettävä, että tähän on tultu. Tänä kesänä tultiin viimein siihen, että Sotkamon Jymyn ja Vimpelin Vedon valtakausi katkesi. Sotkamon 18 kauden mitaliputki alkoi vuonna 2000. Pronssin myötä Vimpelin mitaliputki on nyt kymmenen kauden mittainen. Jäätävän kovia saavutuksia molemmat.

Vallankeikaus antaa molemmille haastajan rooliin sysätyille suurseuroille miettimisen aihetta, Sotkamolle vielä enemmän. Jymyn suurin muutos tapahtuu lautasen ääressä, kun Toni Kohonen jättää seuran. Kaikki kunnia kaikkien aikojen pesäpalloilijalle, mutta viimeistään tällä kaudella Kohonen alkoi näyttää ikäiseltään (42 vuotta) pesäpalloilijalta.

Vimpelin Vedossakin tapahtuu kokeneempien pelaajien osalta muutoksia. Henri Puputti on menossa Seinäjoelle. Sami Haapakoskea puolestaan viedään ensi kaudeksi Pattijoelle, jonka viuhkaan tarttuu isoveli-Jussi.

Vallanvaihto ja tulevat kokoonpanomuutokset luovat mielenkiintoista pohjaa pesiskaudelle 2019.

Kirjoittaja on Keskipohjanmaan urheilutoimituksen esimies.

#
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Fingerpori