perjantai 19.8.2022 | 04:47
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Tanskalainen kannabisfirma aikoo listautua pörssiin

Kannabisosakkeiden anti on ensimmäinen laatuaan Euroopassa.

Pe 21.9.2018 klo 11:42 | päivitetty pe 12:57

Ilkka Timonen, Reuters

Tanskalainen kannabisfirma StenoCare aikoo listautua Kööpenhaminan pörssiin ensi kuussa ensimmäisenä Euroopassa. Se on käynnistänyt ensimmäisen osakeannin ottaakseen hyödyn investoijien kiinnostuksesta.

Tiedemiesten mukaan on olemassa yhä enemmän todisteita siitä, että kannabis voi helpottaa epilepsian ja muiden sairauksien oireita kuten kroonisen kivun, MS-taudin sekä kemoterapian aiheuttaman pahoinvoinnin.

Tanska on yksi useasta maasta Euroopassa, jotka ovat sallineet kannabisöljyn käytön lääketieteellisiin tarkoituksiin. Muita maita ovat muun muassa Saksa, Britannia, Tshekki ja Italia.

Lääketieteellinen käyttö sallittiin tänä vuonna

Kannabiksen lääketieteellinen käyttö sallittiin Tanskassa tämän vuoden alussa. Tanska on yksi niistä harvoista maista Euroopassa, jotka ovat laillistaneen kannabiksen kotimaisen tuotannon.

StenoCare on ensimmäinen tanskalainen firma, joka on saanut luvan tuoda, tuottaa ja myydä kannabisöljyä Tanskassa. Se aikoo osakeannilla kerätä rahaa rakentaakseen oman tuotantolaitoksen palvelemaan kotimaista kulutusta ja myös viemään kannabista muualle Eurooppaan.

Saksassa ja muissa maissa on huolia toimitusten varmuudesta, koska tuotanto maailmalla ei riitä kysynnän kattamiseen, sanoi yhtiön toimitusjohtaja Thomas Skovlung Schnegelsberg Reutersille.

Meillä pitää olla omaa tuotantoa varmistaaksemme kannabiksen saannin Tanskaan ja muille Euroopan markkinoille.

Yhtiön mukaan kannabisosakkeiden anti on ensimmäinen laatuaan Euroopassa.

Viihdekäytön kieltoa ei juuri valvota

StenoCare tuo nyt kannabista Kanadasta CannTrust-yhtiöltä ja vie tämän kannabiksen ensi kertaa tässä kuussa apteekkeihin ja sairaaloihin. Kanadasta tuli kesäkuussa toinen valtio maailmassa Uruguayn jälkeen, joka laillisti kannabiksen täysin.

Kannabiksen viihdekäyttö on edelleen kiellettyä Tanskassa. Tosin pääkaupungissa Kööpenhaminassa sijaitseva Christianian alue on tunnettu kannabista myyvistä kojuistaan. Kojut ovat laittomia, mutta viranomaiset puuttuvat harvoin niiden toimintaan.

Kiinnostus kannabiksen käyttöön on ollut viime ajat kovassa nousussa. Coca Cola Co ilmoitti tällä viikolla olevansa kiinnostunut menemään mukaan nopeasti kasvaville marijuanajuomamarkkinoille.

Viime vuonna perustettu StenoCare aikoo kerätä pörssin kautta 18,6 miljoonaa kruunua (2,5 milj.e). Yhtiö aikoo aloittaa kannabiksen kasvattamisen ensi vuonna.

Kaupan kannabisosakkeilla on tarkoitus alkaa 26. lokakuuta. Yhden osakkeen arvo on 8,80 kruunua (1,18e).

#
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »