Miten saa hirsitalon pysymään lämpimänä? - talotohtori vastaa
perjantai 14.12.2018 | 17:15
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Teema

Miten saa hirsitalon pysymään lämpimänä? - talotohtori vastaa

Keskipohjanmaa+ | To 11.10.2018 klo 13:20 [päivitetty to 13:28]

Talotohtori vastaa asujan kysymykseen:

”Minulla on 1800-luvulla rakennettu kohtuukuntoinen kookas hirsitalo. Hyvällä kivijalalla niin, että alle sopii konttaamaan.

”Ulkopuolella seinissä 5 senttimetrin karhuvilla ja pystylaudoitus, sisällä tuvassa haltex ja kamareissa vähän kovempaa levyä. Käytössä on vesikeskuslämmitys ja Jämä-kattilan kurkkuun nakkelen klapeja. Lämmitettäviä kuutioita löytyy pari sataa.

”Kun olen pitkästi yheksättäkymmentä käyvä ukko, en varmaan kauaa enää kykene klapeja hommaamaan ja talonmiehen töitä tekemään.

”Lapsemme lapsineen käyvät täällä lomillaan ja meitä katsomassa. Heillä ei ole kellään mökkiä. Papan luona käynnit jäävät kuitenkin muutamaan kertaan vuodessa, ja kun minua ei enää ole, niin talon asuminen jää vähäiseksi.

”Minkälaisen lämmitysjärjestelmän laittaisin, että talo pysyisi kunnossa, vai heitänkö kylmilleen?” kysyy Veikko Alapudas.

Hyväkuntoinen toista sataa vuotta vanha hirsitalo on aarre, jolla kaikeksi onneksi on lähes samaa ikäluokkaa oleva ymmärtävä omistajakin.

Tuulettuva alusta on puhaltanut tiehensä maakosteuden. Ulkoseinissä on lisäeristys ulkopuolella villatakkina ja lämpöä varaava hirsi sisäpuolella. Haltex eli huokoinen puukuitulevy lisää viihtyvyyttä nostamalla pintalämpötilaa ja kamarien kovalevy tai vastaava tiivistää ilmavuodot.

Rakenteet ovat siis kunnossa.

Viisas on myös toteamus lämmitettävistä kuutioista. Asuintalojen yhteydessä puhutaan melkein vain neliöistä, koska neliöitä asutaan. Helposti unohtuu, että kuutioita lämmitetään, ja lämmitys on olennaisin osa käyttökustannuksia. Uudistalojen kuiluolohuoneet ovat ehkä näyttäviä, mutta eivät järkeviä.

Halvimmat energiansäästökeinot ovat lämpimien kuutioiden vähentäminen ja lämpötilan alentaminen.

Tässä tapauksessa pyrkisin vähentämää talviajan lämmityskuluja ja vaivoja jättämällä osan huoneista kylmilleen ja alentamalla lämpötilaa vähemmän tärkeissä tiloissa. Vesikeskuslämmityksessä ei huoneita voi päästää vallan pakkasen puolelle ilman pattereiden tyhjentämistä ynnä muita erikoistoimenpiteitä, mutta lämpötilaa voi ainakin alentaa reippaasti.

Ehkä riittää, että vain kylpyhuone, keittiö ja makuuhuone ovat suloisen lämpöisiä tiloja?

Kartanoiden, pappiloiden ja suurtalojen salit olivat perinteisesti oviverhoilla muusta asunnosta erotettuja, viileitä huoneita, jotka lämmitettiin kunnolla vain jouluksi. Kylmyys ei vahingoita rakenteita, aitat ja niissä pidetty omaisuus ovat säilyneet hyvin.

Kosteus ja varsinkin sen nopea vaihtelu on pahempaa.

Uunilämmitteinen satavuotias vapaa-ajan talomme pohjoisessa on ollut ainakin 40 vuotta kylmillään talvisin. Sen sijaan syksyllä ja keväällä lämmitämme silloin tällöin huoneita kuiviksi.

Ympärivuotiseen käyttöön meille riittää 20 neliön lisäsiipi.

Panu Kaila

Kysy rakentamisesta ja remonteista: Talotohtori(a)tietola.fi

#
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Fingerpori