perjantai 14.12.2018 | 17:49
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Parketin korjaus tai paikkaus - Talotohtori kertoo miten sen voi tehdä siististi

Keskipohjanmaa+ | To 11.10.2018 klo 19:30

Lautaparketin korjaaminen, talotohtori Panu Kaila vastaa miten:

”Kodissamme on saarnikuvioinen lautaparketti. Samat askeleet kynnyksen jälkeen ja tietyt istumapaikat ovat kehittäneet lattiaan kolme erillistä kohtaa, joissa lakkaus on epätasaisesti kulunut ja harmaantunut. Alueet ovat noin 30 x 30 sentin kokoisia.

”Koska koko huoneen ala on noin 60 neliötä, tuntuu vastahakoiselta alkaa hioa ja lakata koko aluetta. Mikä olisi paras keino korjata järkevästi?” kysyy Esko-pappa.

Olipa kyseessä mikä pinta tahansa, ulkorappaus, maalaus tai lattiaparketti, onnistunut paikkaus on niin harvinainen saavutus, että on parempi olettaa paikkauksen jäävän näkyväksi.

Aivan uudentuoretta pintaa voi vielä menestyksellisesti paikata, kuten uudisrakennuksilla joudutaan tekemään, mutta tässä kyseisessä tapauksessa paikkauksen pitäisi liittyä jo vanhentuneeseen pintaan.

Ei onnistu, uusi tulee paistamaan uutena.

Tyypillinen tapaus on sellainen, että historialliseen kartanoon halutaan lisätä vanhan tyylinen peiliovi. Vanhat ovet on maalattu öljymaalilla, joten tilaaja toivoo uudesta samanlaista. Jos maalataan aivan entisen mukaisella maalilla, niin ovi erottuu kiiltävänä kaikista muista.

Kyllä sen aika hoitaa. Parikymmentä vuotta ja jo on pinta himmeä, sadassa vuodessa se on aika samanlainen kuin vanhat. Mutta jos maalataan heti himmeäksi ja haileammin pigmentein, on ovi vanhennuttuaan kovasti poikkeavan näköinen.

Lattioiden paikoittainen kuluminen on asumiseen liittyvä luonnollinen ilmiö, joka koskee yhtä hyvin käsittelemätöntä puupintaa, lakkausta, maalausta, korkkimattoa kuin kaikkia muitakin päällysteitä.

Tätä kulumista voidaan torjua parhaiten irtomatoilla. Iloinen räsymatto keittiön työpöydän edessä, kookas komeus ruokapöytäryhmän kohdalla tai pyörömatto televisiotuolin alla ovat viisaita sijoituksia sisustukseen. Matoilla saadaan myös kulumat piiloon, ehkä odottamaan suurempaa kokonaisvaltaista remonttia.

Paikkauksista voidaan tehdä koristeaihe. Jos huoneen kaikkien ovien eteen lakataan pieni alue vaikka tummemmalla käsittelyllä, kukaan ei pidä niitä paikkauksina. Ruokapöytä tai tv-tuoli voivat myös sijaita lattiaan maalatulla saarekkeella.

Epätasaiseen likaantumiseen valmistautuvia ratkaisuja on aina käytetty. Yhtenä esimerkkinä on kerrostalojen portaita koristava seinän alaosan maalaus, jossa on lisäksi korkea maalattu jalkalista.

Seinään syntyy jälkiä nimenomaan alaosaan, joka voidaan sitten maalata uudelleen halvemmalla kuin koko seinä ylös asti.

Kuulin jo koulussa myös teorian Suomen sodan sankarin, kenraali von Döbelnin käyttämästä mustasta otsanauhasta. Ei tarvinnut pestä kuin puolet naamasta kerralla, eikä rajaa näkynyt.

Panu Kaila

Kysy rakentamisesta ja remonteista: Talotohtori(a)tietola.fi

#
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Fingerpori