keskiviikko 19.12.2018 | 15:56
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Kommentti: Kaivattu kuoppa osakemarkkinoilla

Keskipohjanmaa+ | Pe 12.10.2018 klo 08:28 [päivitetty la 07:19]

Hannu Lehto (KP)

Kulunut viikko on ollut todella murheellinen osakesijoittajille. Kurssit ovat pudonneet osakkeesta riippuen jopa kymmeniä prosentteja. Talousasiantuntijat ovat laskeneet, että esimerkiksi suursijoittaja Antti Herlinin osakesalkun arvosta on sulanut noin 700 miljoonaa euroa kesän jälkeen.

Kurssien korjausliikkeestä tai jopa pidemmästä laskusta on puhuttu paljon, sitä on tavallaan odotettu, jopa kaivattu, mutta silti lasku tuntuu tulleen monelle yllätyksenä.

Hyvin pilvisissä tunnelmissa odotetaan perjantain kaupankäyntiäkin Euroopassa, sillä Yhdysvalloissa pörssikurssien reipas alamäki jatkui perjantain vastaisena yönä. Vähän ennen puolta yötä Suomen aikaa Wall Streetin keskeiset indeksit Dow Jones ja S&P 500 päätyivät molemmat 2,1 prosenttia miinukselle. Teknologiapainotteinen Nasdaq laski 1,3 prosenttia. Edellisenä päivänä kaikki keskeiset indeksit laskivat yli kolmella prosentilla.

Lähes kymmenen vuotta jatkuneen kurssinousun aikana vastaavat niiaukset ovat harvassa. Viime helmikuussa liikuttiin muutama päivä pakkasella, muttei niin jyrkästi kuin nyt. Kesällä 2015 muun muassa Dow Jones -indeksi putosi kymmenkunta prosenttia nousten pian entisiin lukemiin.

Suomalaisekonomistit arvioivat STT:lle aiemmin, että Yhdysvalloista alkanut luisu maailman pörsseissä ei anna syytä paniikkiin. Mutta. Ovatko ekonomistien sanat vain toiveita?

Aivan varmasti tänään keskipohjalaisten pankkienkin sijoitusneuvojilla riittää vastattavaa: Sijoittajat haluavat tietää, mitä tehdä. Onko nyt laajemmankin myyntiaallon aika?

Kukaan ei tiedä varmaa vastausta. Se tiedetään, että kurssit liikkuvat kuin veitsenterällä: Mikäli Yhdysvalloissa suuret yritykset eivät pysty kertomaan markkinoiden odottamia kasvulukuja kolmannelta vuosineljännekseltä, kurssiluisu voi jatkua merkittävästikin. Tai jos Donald Trump keksii jälleen twiitata kauppasotaan yllyttäviä kommentteja, niin vankkakin kurssilasku saa sytykkeitä lisää.

Oikeastaan vain se on varmaa, että kurssit liikkuvat paljon tulevaisuudessa. Ja jossain vaiheessa esimerkiksi Helsingissä yleisindeksiä kuvaava luku alkaa seitsemällä. Nyt luku on liikkunut vielä 9000:n paremmalla puolella.

Laajemmin aiheesta lauantain 13.10. Keskipohjanmaan pääkirjoituksessa.

Lue myös:

Pääkirjoitus 13.10.: Pörssin lasku ei ole kaikessa suhteessa huono asia

Jukka Oksaharjun kolumni: Pörssissä ongelmana on se, että vaalit ovat kolmen kuukauden välein >>

#
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Fingerpori