perjantai 14.12.2018 | 16:48
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Samusta tuli somejulkkis - Ravihevosen vierailu kaustislaisessa palvelutalossa herätti valtakunnan huomion

Keskipohjanmaa+ | Pe 12.10.2018 klo 09:55 [päivitetty pe 10:33]

Sanni Aho

Hanne Rönkkö on häkeltynyt saamistaan viesteistä. Hän vieraili maanantaina palvelutalo Iltaruskossa Kaustisella Samu-hevosensa kanssa. Tällä kertaa hevonen tuotiin peremmälle taloon ja Perhonjokilaakson toimittaja Maija Ahonen teki vierailusta jutun, jonka voit lukea tästä.

Juttu ja video Samun vierailusta julkaistiin keskiviikkona ja se keräsi muutamassa tunnissa ennätysmäärän kävijöitä. Hevosalan ihmiset vakuuttuivat Samusta. Samusta tehtiin juttu myös MTV:lle.

Hannelle sateli viestejä ja pyyntöjä vierailuihin muissakin palvelutaloissa.

– Vimpelistä laitettiin viestiä, että Samun olisi syytä tulla heillä käymään, sillä porkkanat ovat siellä suurempia, nauraa Hanne.

Hevosen tuominen sisään palvelutaloon vaatii Hannen mukaan henkilökunnalta ymmärrystä. On hyväksyttävä, että mukana tulee eläimen haju ja mahdollista myös on, että lantaakin lattialle tipahtaa. Lisäksi mikäli jollakin talossa on allergiaa, ei sisälle ole asiaa.

Samun eli Samurai Setin ura terapiahevosena lähti liikkeelle Hannen alanvaihdon kautta. Ensin Kpedun Kaustisen toimipaikassa työskennellyt Hanne kiinnitti huomiota ravialalla tunnetun Toni Niemistön kimppahevoseen. Samun persoona kiinnosti.

– Sanoin Tonille, että jos joskus tuosta hevosesta päätätte luopua, niin soita ensin minulle, kertoo Rönkkö.

Iso talliympäristö ei Samulle ollut hyväksi. Niinpä Niemistö tosiaan soitti ensimmäisenä Hannelle, kun ravikimppa halusi hevosesta eroon. Samu muutti Vetelin Viisteeseen kolme vuotta sitten.

– Samussa on kaksi eri persoonaa. Raveissa se saattaa yllättää ja heittää takapäätä ilmaan, mutta terapiahevosena se on ehdottoman luotettava.

Hanne ryhtyi opiskelemaan lähihoitajaksi ja hän ehdotti työharjoittelupaikassaan Perhon toimintakeskuksessa Samun tuomista asukkaiden tapahtumiin. Toimintakeskuksessa vietettiinkin grillijuhlia ja pikkujouluja Samun kanssa ulkotiloissa. Hanne luottaa hevoseen täysin.

– Samu seisoo aivan rauhallisesti ja ottaa vastaan silitykset.

Hanne kuvailee, kuinka Samu laittoi vain silmät kiinni, kun päätä silittänyt henkilö sohaisi sormella silmään tai toinen nappasi kiinni korvasta.

Jotta sänky- tai pyörätuolipotilas ylettyy silittämään hevosen silkkistä turpaa, opetti Hanne Samun seuraamaan kättä. Tytär Riana Joukosalmi istui tuolissa pihalla ja Hanne koulutti Samua porkkanalla kumartumaan alas.

Katso videolta, miten Samua on treenattu laskemaan päätään alas.

Hevosen tuominen sisätiloihin oli poikkeuksellista. Hanne oli joskus moisesta kuullut ja viime kesänä työskennellessään palvelutalossa Iltaruskossa ollessaan hän ehdotti, että Samu voisi tulla sinnekin ulos päiväkahviseuraksi.

– Sattui kuitenkin kesän sateisin päivä ja päätimme lennosta, että tuodaan hevonen eteiseen, niin vanhukset pääsivät sitä tapaamaan, Hanne kertoo.

Samu otti tervehdyksiä vastaan sisätiloissa ja hoitajat toivat huonokuntoisia sängyillä hevosen luo tervehtimään.

– Siihen tuotiin yksi vanha sokea hevosmies sängyllä ja kun Samu kumartui sängyn päälle ja puhalsi ilmaa, valui mieheltä kyyneleet poskille.

Hanne valmistuu lähihoitajaksi marraskuussa ja hän aloittaa saman tien Iltaruskossa hoitajana. Samun kanssa hän on valmis heittämään keikkaa jatkossakin ihan omaksi ilokseen. Ehkä joskus myös vasikan kanssa.

– Monet palvelutaloissa elävät ovat maatilojen kasvatteja.

Samurai Set on tämän vuoden ollut sairaslomalla, eikä ole raveissa käynyt. Hanne Rönkkö kuitenkin elättelee toivoa, että Samu on mukana ravilähdöissä talvella.

#
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Fingerpori