maanantai 17.12.2018 | 22:13
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Pyhäsalmen kaivokseen pelastusalan koulutusta – projektissa mukana myös Posiva Oy

Keskipohjanmaa+ | To 18.10.2018 klo 10:30 [päivitetty to 10:38]

Antti Savela

Pyhäsalmen kaivokseen suunnitteilla palo-, pelastus- ja suojelualan koulutuskeskus. Nivala-Haapajärven seutu NIHAK ry:n seutuhallitus toimii hankkeen osarahoittajana.

Callio Underground Rescue - keskuksen perustamistyö ajoittuu vuosille 2019 - 2021.

Callio Underground Rescue -hankkeen päätavoitteena on hyödyntää Euroopan syvimmän perusmetallikaivoksen, Pyhäsalmen kaivoksen ainutlaatuiset maanalaiset olosuhteet kehittämällä henkilö- ja työturvallisuusalan toimijoille ympärivuotista testaus- ja palvelutoimintaa tarjoava koulutuskeskus.

Hankkeesta on jätetty EAKR-rahoitushakemus Pohjois-Pohjanmaan liitolle.

Maanalaisissa tiloissa tapahtuvat onnettomuudet ja työturvallisuuden riskit, erityisesti tulipalot, ajoneuvopalot ja kaasuvuodot ovat erityisen vaarallisia: tiloista poistuminen on hidasta, savu ja myrkylliset kaasut kulkeutuvat poistumisen suuntaan, savunpoiston teho on usein riittämätön sekä pelastushenkilökunnan toiminta maan alla on haastavaa vaikeiden kulkuyhteyksien ja pitkien etäisyyksien takia.

Pyhäjärven Kehitys Oy toimii hankkeen toteuttajana. Hankkeeseen osallistuu useita yrityksiä muun muassa Pyhäsalmi Mine Oy, Agnico Eagle Finland Oy, J&TTechnology Oy, M-Solutions ja Posiva Oy.

Nämä yritykset tarjoavat hankkeelle maanalaisen infran, sammutus- ja turvajärjestelmien, ICT ratkaisujen ja tunneli- ja kuilupelastukseen liittyvää käytännön osaamista. NIHAK tarjoaa alueellisen tukiorganisaationa hankkeelle uusia yhteistyöverkostoja ja asiantuntijapalveluja.

Suuren hankkeen suunniteltu toteutusaika on 1.1.2019 - 31.12.2021 ja kokonaiskustannusarvio 674 352 euroa, mistä Euroopan aluekehitysrahaston (EAKR) osuus on 70 prosenttia. NIHAK osallistuu hankkeeseen 15 000 eurolla.

#
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Fingerpori