torstai 30.6.2022 | 00:41
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Kauko lämmittää Nivalan – Nivalan kaukolämpölaitoksella pidettiin lauantaina avoimet ovet

La 20.10.2018 klo 16:00 | päivitetty la 16:02

Antti Savela

– Näin puhdasta voimalalle savukaasu on puhdistuksen jälkeen, Nivalan Kaukolämpö Oy:n eli Kaukon toimitusjohtaja Hannu Petäistö kertoo yhtiön avoimien ovien päivänä lauantaina.

Petäistö esittelee vesipulloa, johon on imeytetty piipusta tupruavaa savua, tai käytännössä vesihöyryä, kuten Petäistö asian ilmaisee.

– Meille asennettiin viime vuonna uusi savukaasupesuri, joka puhdistaa kaukolämpölaitoksen savukaasun niin hyvin, että haitallisista päästöistä kuten rikki- tai pienhiukkaspäästöistä ei voida enää puhua. Ilmaan toki pääsee hiilidioksidia, mutta se taas imeytyy nopeasti takaisin kaupungin runsaisiin metsiin, Petäistö kertoo.

Nivalan Kaukolämpö tuottaa energiaa 20 megawatin leijupetikattilassaan laskennallisesti 4000 omakotitalon energiatarpeisiin.

– Käytännössä omakotitaloja ei ole niin paljon verkossa, mutta toimitamme kaukolämpöä vastaavasti paljon teollisuudelle ja julkisiin tiloihin, Petäistö kertoo.

Nivalan lämmön energiasta kolme neljäsosaa tuotetaan lämmöksi ja loppu neljännes myydään pohjoismaiseen sähköpörssiin sähköyhtiöille jaettavaksi.

– Kaukolämmön tuotannossa olemme selvästi keskivertoa edullisempi kaukolämpöyhtiö Suomessa. Sähkön hinnan nousun myötä kahtena viime vuotena kannattavuus on noussut myös sähköntuotannossa. Sähkön ja kaukolämmön tuotannon kannattavuus alkaa olla nyt tasoissa, Petäistö kertoo.

Nivalan kaukolämmön tarina alkoi vuonna 1978 terveyskeskuksen lähettyvillä olevasta öljyllä toimivasta kaukolämpökattilasta. Sen ja teollisuuskylän kattilan verkostoa ryhdyttiin laajentamaan pikku hiljaa ja vuonna 1981 teollisuusalueelle rakennettiin uudenaikainen tietokoneella ohjattavissa oleva kiinteän polttoaineen kattila.

Vuonna 2001 viereen nousi uusi lämpövoimala ja 2010 oltiin jälleen uuden kattilan äärellä.

– Nykyisessä mallissa uusi kattila toimii talvisaikaan ja vanha taas kesällä, öljykattilat ovat lähinnä varavoiman tekoon, Hannu Petäistö kertoo.

Nivalan voimalan avoimien ovien päivänä kaukolämmön toimintaan oli tutustumassa myös Toivo Löytynoja ja Esa Häkkilä Nivalasta. Häkkilä kertoo Kaukon olevan hänelle yhteistyökumppani, sillä hän toimittaa kaukolämmölle säännöllisesti metsähaketta.

– Minusta on hyvä, että metsähake ja esimerkiksi kaadettavat pihapuut toimitetaan hyötykäyttöön. Ei niitä lahottaa kannata, Esa Häkkilä tuumaa.

Nivalan kaukolämpövoimalassa poltetaan metsähaketta, turvetta, sahoilla syntyvää puun kuorta ja sahanpurua sekä erilaista kierrätysjätettä kuten teollisuuden kuormalavoja.

– Kaukolämmöllä on suuri merkitys alueen metsänomistajille ja teollisuudelle, Hannu Petäistö kertoo.

Nivalan kaukolämpö työllistää yhteensä kuusi henkilöä. Petäistö ei lähde arvioimaan, kuinka paljon työtä lämpölaitos tuo metsiin ja teollisuudelle.

– Joka tapauksessa työllistävä vaikutuskin on suuri, Petäistö miettii.

#
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »