perjantai 19.8.2022 | 04:38
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Haapaveden Ollilanperällä nähtiin viiden suden lauma lähellä asutusta: ''Kanta on liian voimakas ja sudet tulevat liian lähelle''

Arja Kangas
La 27.10.2018 klo 14:26

Eilen perjantaina puolilta päivin Ollilanperällä asuva Antti Ollila oli korjaamassa tilallaan lehmäaitaa, kun havaitsi silmäkulmassa liikettä.

– Ajattelin, että siellä kulkee kauriita, kunnes hoksasin, ettei kauris muuten juokse noin eikä se ole tuon näköinen.

Ollila ryhtyi katsomaan tarkemmin ja tajusi: peltoaukealla kulki viiden suden lauma. Lauma kulki noin 180 metrin päästä Ollilan asuttamaa tilaa.

– En ole ennen susia nähnyt muuten kuin eläintarhassa enkä olisi välittänyt nähdä nytkään.

Haapaveden petoyhdyshenkilö Jorma Kallio kävi todentamassa jäljet ja kertoo, että kyseessä on viiden aikuisen suden lauma.

– Kyseessä on ilmeisesti niin sanottu Nivalan lauma, joka kulkee Haapaveden, Ylivieskan ja Nivalan alueella. Reviirirajojaanhan ne kiertävät.

Kallion mukaan alueella on tehty aikaisemmin havaintoja kahdesta sudesta, mutta nyt laumassa on todistetusti ainakin viisi sutta.

– Viime kesäiset pennutkin alkava olla jo aikuisen kokoisia.

Havainnon tehnyt Antti Ollila myöntää, että perjantaina tehty havainto on pistänyt miettimään susikannan nykytilaa.

– En halua lähteä provosoimaan tai liioittelemaan, mutta tuntuu siltä, että kanta on käynyt liian voimakkaaksi ja sudet tulevat liian lähelle.

– Se on totta, että susi kuuluu luontoon, mutta ongelma on siinä, ettei se pelkää ihmistä ollenkaan. Kun laumat alkavat liikkua liian lähellä asutusta, voidaan vain odotella, milloin tapahtuu vahinkoja.

Ollilan tilalla keskitytään maidontuottamiseen, mutta tilalla kasvaa myös kanoja, lampaita sekä hevosia.

– Tyttäret ovat tähän asti käyneet maastossa hevosilla, mutta nyt on alkanut mietityttää, että tohtiiko niitä sinne enää päästää? Hevonen kun säikähtää, niin siinä voi sattua paljonkin pahaa.

#
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »