perjantai 22.2.2019 | 14:20
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Tämän vuoden Luciaa haetaan Kokkolassa yhdenvertaisuuden teemalla – "Jokaisella on oikeus tulla nähdyksi ja kuulluksi"

Martina Store Keskipohjanmaa+
Ke 31.10.2018 klo 13:00

Kolmena edellisenä vuonna järjestetty Lucia-mummo -tapahtuma muuntautui tänä vuonna Special Luciaksi, jossa ehdokkaat ovat eri ikäisiä kehitysvammaisia nuoria naisia ja tyttöjä. Tapahtuman ideoija Mirka Johansson kertoo, että taustalta löytyy halu tehdä töitä yhdenvertaisuuden edistämiseksi.

-Yhdenvertaisuusvaltuutetun tekemän kyselyn mukaan 60 prosenttia kehitysvammaisista kertoi kokeneensa syrjintää jollakin elämänalueella viimeisen vuoden aikana. Haluan omalla työpanoksellani antaa äänen kehitysvammaisille, heidän vanhemmilleen ja yhteiskunnan eri tahoille sekä sosiaalityölle, jotka kaikki auttavat ja puolustavat kehitysvammaisten oikeuksia, Johansson kertoo.

-Jokaisella on oikeus tulla nähdyksi ja kuulluksi. Meidän tehtävä on toimia heikommassa asemassa olevien äänenä ja ajaa heidän asiaansa, hän jatkaa.

Idea Special Lucia -tapahtuman järjestämisestä heräsi noin kuukausi sitten. Johansson kertoo saaneensa yhteistyökumppanit ja sponsorit kasaan yhden lounastunnin aikana tekemiensä puhelinsoittojen aikana.

-Kaikki sponsorit ja tukijat lähtivät mukaan ennen kuin olin edes ehtinyt sanoa lausetta loppuun. Olen iloinen, että hekin kokivat asian tärkeäksi. Tapahtuman tukijaksi lähti myös valtakunnallinen Kehitysvammaliitto, jonka kautta toivon tapahtuman laajentuvan valtakunnalliseksi tulevina vuosina, Johansson toteaa.

-Tänä vuonna saimme mukaan kuusi ehdokasta kyselemällä tutuilta. Ensi vuonna otamme vastaan ilmoittautumisia, ja arvomme niistä osallistujat, Johansson kertoo.

Tämän vuoden Special Lucia -ehdokkaat ovat Wivi Huuhka, Elisa Kotisaari, Julia Mattila, Edith Ojala, Heleija Saarimaa ja Eveliina Valjus. Ehdokkaat saivat lauantaina osallistua hemmottelupäivään, jossa Parturi-Kampaamo Hiuspisteen Satu Polvilampi-Tervonen loihti heille kampaukset ja Kauneushoitola Fioren Anna-Lena Ojala meikit. Ehdokkaiden valokuvaamisesta vastasi valokuvaaja Antti Pahkamäki. Ehdokkaat kertoivat odottaneensa hemmottelupäivää jännittynein ja odottavin tunnelmin.

-Tämä on ollut kiva päivä, oli kiva päästä hienoihin kuviin. Olen kerran aikaisemminkin ollut mukana samantyylisessä hemmottelupäivässä. Silloin sain toteuttaa haaveeni morsiamena olemisesta, kertoo 23-vuotias Julia Mattila.

-Meikkaus ja tukan laittaminen oli kaikista mukavinta, toteaa 21-vuotias Wivi Huuhka.

-Wivi on monta kertaa ollut koulun ja päiväkodin Lucia-kulkueessa mukana. Häntä jännitti tässä kisassa hieman, jos hän joutuu laulamaan. Olemme kertoneet, että sitä hänen ei tarvitse tehdä, äiti Kirsi Huuhka kertoo hymyillen.

- Olin tänään ensimmäistä kertaa meikattavana, se oli mukavaa. Tykkäsin siitä, kun sain laittaa kruunun päähän kuvaa varten, kertoo 25-vuotias Heleija Saarimaa.

-Heleija on ollut Luciana päiväkodissakin, joten hänellä on jo hieman kokemusta asiasta. Olen iloinen, että tällaista järjestetään. Myös kehitysvammaisilla on samat oikeudet osallistua ja olla mukana asioissa, Heleijan äiti Satu Veteläinen toteaa.

Ehdokkaiksi lähtivät myös 15-vuotiaat ystävykset Elisa Kotisaari, Edith Ojala ja Eveliina Valjus. 6-vuotiaista lähtien ystävinä olleet tytöt kertoivat päivän olleen mukava.

-Minua jännitti vähän lähteä mukaan, mutta kaverit innostivat, Edith Ojala kertoo.

-Edith on seurannut Lucia-mummoja ja Luciaa muutenkin aikaisempina vuosina, joten hän tietää mistä on kyse. Tämä päivä on ollut kiva, kun hän on saanut viettää sitä ystäviensä kanssa, äiti Anna-Lena Ojala kertoo.

-Minulla oli meikit ja valokuvaukset ensimmäisenä mielessä, kun kuulin tästä tapahtumasta. Ihan rentouttavaa on ollut. Onhan se aika outoa, että kaikki tutut näkevät minun kuvan sitten lehdestä. Olisihan se ihan kiva voittaakin, mutta ei sillä ole niin väliä, Elisa Kotisaari hymyilee.

-Minäkin odotin hiusten laittamista ja meikkaamista kaikista eniten, minua ei ole jännittänyt yhtään, Eveliina Valjus toteaa.

-Olemme ainoastaan jännittäneet sitä, että tulemmeko kipeiksi, mutta onneksi pysyimme terveinä, iloitsee äiti Kati Valjus.

Special Lucian kruunajaiset vietetään tiistaina 11.12 Opetusravintola Kokkolinnassa järjestettävässä tilaisuudessa. Soiten kehistysvammahuolto ja vammaispalvelut lähettää kaikille alueen kehitysvammaisille ja asumisyksiköihin kutsut, jossa ohjeet ilmoittautumiseen, mukaan mahtuu 100 ilmoittautunutta.

-Tarjoamme veloituksetta kaikille osallistujille joulupuuron, kiisselin ja vadelmamoussen. Musiikista vastaa Tom Stenman & Peope of Yxpila. Special Lucia -projektia voi seurata muun muassa Facebookissa @specialLucia-tunnisteella, Johansson kertoo.

#
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Fingerpori