torstai 20.6.2019 | 19:13
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Kokkola noussut vaihtoehdoksi isolle akkukomponenttitehtaalle – rantakaupunkia puoltaa kemian keskittymä ja kemikaalituotannon läheisyys

Antti Savela Keskipohjanmaa+
To 8.11.2018 klo 16:00

Kokkolan kaupunki ja ennen kaikkea sen suurteollisuusalue soveltuvat kuin nenä päähän uudelle akkutehtaalle tai akkukomponenttien valmistukselle.

Ajatus akkutehtaan/ komponenttitehtaan rakentamiseksi Suomeen on noussut vahvasti esiin Talvivaaran Terrafamen päätettyä aloittaa akkukemikaalitehtaan rakentaminen Sotkamoon.

– On selvää, että jossain päin maailmaa akkukemikaalit jalostetaan katodeiksi ja anodeiksi, jotka ovat sähköakkujen peruskomponentit. Totta kai on parempi jalostaa akkukemikaaleja Suomessa kuin muualla maailmassa, alivaltiosihteeri Petri Peltonen työ- ja elinkeinoministeriöstä kertoo.

Kokkolassa uutta kemianteollisuutta on haviteltu vaivihkaa jo parisen vuotta. Kaupungin kehitysjohtaja ja Kokkolan Industrial Parkin va toimitusjohtaja Jonne Sandberg kertoo yhteyksiä pidetyn tiiviisti moneen suuntaan, mutta hän ei tässä vaiheessa halua avata kontakteja tarkemmin.

– Kaikki seikat puhuvat sen puolesta, että akkukomponenttitehdas kannattaa rakentaa Kokkolaan, hän toteaa.

Kokkolan vahvuutena pidetään valmista kemian keskittymää, suurteollisuusalueen infrastruktuuria, läheisiä kemikaalivaroja ja hyvin toimivaa satamaa.

Tulevan litiumkaivoksen ja sen toiminnan jatkoksi perustettavan kemiantehtaan toimitusjohtaja Pertti Lamberg Keliber Oy:stä kertoo, että Kokkola on luonteva valinta akkukomponenttitehtaalle, sillä sen tarvitsemat raaka-aineet louhitaan ja jalostetaan joko Kokkolassa tai lähistöllä. Akkujen perusosista katodit valmistetaan nikkeli-, koboltti- ja litium-kemikaaleista.

Kokkolassa toimii 15 prosenttia maailman kobolttituotannosta valmistava Freeport Cobalt, tulossa on Keliberin litiumkarbonaattia valmistava tehdas ja Talvivaaran nikkeliä tuottava akkukemikaalitehdas sijaitsee muutaman sadan kilometrin päässä Kainuussa.

Akkukomponenttitehdas toisi alivaltiosihteeri Peltosen arvion mukaan satoja miljoonia euroa maksavana investointina ehkä 150 suoraa uutta työpaikkaa ja kerrannaisvaikutuksineen vähintään toisen mokoman. Saman mittaluokan vaikutuksista puhuu myös Keliber Oy:n toimitusjohtaja Pertti Lamberg.

Uuden tehtaan mahdollisuuksista lisää perjantain Keskipohjanmaassa.

#
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »