lauantai 24.7.2021 | 10:40
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Kokkolan valtuusto vaatii väliaikatietoja – Soiten taloutta seurataan tarkemmin

Marja Vilpula
Ma 19.11.2018 klo 21:45

Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Keskuskentän katsomon ja valaistuksen rakentaminen nostatti Kokkolan budjettivaltuustossa enemmän keskustelua kuin tuloveroprosentti. Veroprosentin laskusta oli paha puhua, kun kaupungin talous keikkuu Soiten laskutuksen ja alenevien verotulojen tahdissa.

Niinpä valtuutetut puhuivatkin Soiten taloudesta ja pitivät nykyisen tuloveroprosentin 21,75 ennallaan, samoin nykyiset kiinteistöveroprosentit.

Valtuutettu Pekka Leppälä (ps.) onnitteli KPV:ta ja kysyi heti perään, olisiko Santahaka tekonurmineen kuitenkin toinen vaihtoehto. Keskuskentän maanmyynnillä kaupunki saisi tuloja.

Mauri Lahti (sd.) kertoi, että ennen yritykset olivat mukana urheiluhankkeissa ja ihmetteli, miksi niitä ei nyt näy. Myös Marlén Timonen onnitteli KPV:ta ja muistutti, että Keskuskenttä on kaikkia jalkapalloseuroja varten.

Terho Taarna taas kertoi, että vihreille investointi tuli yllätyksenä, mutta valtuustoryhmä on silti sen takana. Niin olivat kaikki muutkin valtuuston poliittiset ryhmät. Investointi hyväksyttiin yksimielisesti.

Kaupunginjohtaja Stina Mattila vakuutti, että Keskuskenttä on nyt edullisin ratkaisu. Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Reino Herlevi vastasi Taarnalle, että kenttäratkaisua on valmisteltu taustalla ja muistutti, että ratkaisu on tilapäinen.

Soiten tilanteeseen ottivat kantaa melkein kaikki valtuustoryhmät.

Keskustelun aloitti Soitea hallituksen puheenjohtajana luotsaava Veikko Laitila, joka toimii keskustan valtuustoryhmän puheenjohtajana. Hän kertoi, että perusterveydenhoidon ja erikoissairaanhoidon integraatio on nyt saatu toimimaan.

Laitila kysyikin, ovatko seuraavaksi edessä rakenteelliset muutokset. Hän muistutti, että Soiten ympärillä on myös uhkakuva päivystyssairaalan aseman menettämisestä.

Sakari Ruisaho (sd.) totesi, että päivystävänä sairaalana pysymisen on oltava Soiten ja kaupungin yhteisenä päämääränä, niin virkamiesten kuin poliittisten päättäjienkin. Ryhmä esittikin Soiten ostopalveluun varatun määrärahan nostamista 160 miljoonaan euroon, kun kaupunginhallitus esitti 158,8 miljoonaa euroa.

Vihreiden Terho Taarna kertoi, että ryhmän mielestä kaupungin pitää tehdä uskottava vastaantulo Soitelle. Se esittikin, että Soiten ostopalvelun määräraha nostetaan 160,6 miljoonaan euroon ja korotus vähennettäisiin kaupungin tuloksesta.

Äänestyksessä demareiden ja vihreiden esitykset hävisivät kaupunginhallituksen esitykselle.

Stefan Anderson (r.) nosti myös esiin erikoissairaanhoidon. Hän huomautti, että integraatio on saatu käyntiin ja Soite on nyt edelläkävijä maassa. Anderson keskittäisikin voimia päivystyssairaalan säilyttämiseen.

Kokoomuksen Pentti Haimakainen huomautti, että kaupungin ja Soiten pitäisi olla avoimessa vuorovaikutuksessa. Hyvää keskusteluyhteyttä ja yhteistyötä kuulutti myös Kauko Niemi (vas.).

Pekka Leppälä (ps.) huomautti, että Soite on koko ajan silmätikkuna ja puhuttaa aina, koska se on kaupungin suurin menoerä. Hän antoi tunnustusta keskussairaalan ja nyt Soiten kehitykselle. Hän esitti myös, että Soiten pitää raportoida siitä, mihin kaupungin raha menee.

Timo Sillanpää (ps.) esittikin talousarvioon lisäystä, että valtuustolle raportoidaan neljännesvuosittain Soiten palvelutasosta ja kustannuksista. Se hyväksyttiin äänestyksessä suurella enemmistöllä, luvuin 37–6.

#
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »