maanantai 20.5.2019 | 01:22
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Mielipide

Lukijan mielipide: Avoin kysymys Haapajärven viran- ja toimenhaltijoille – Onko paikka yhdenkään ihmisen hoitoon sopiva?

Asmo Suorsa Keskipohjanmaa+
Ti 27.11.2018 klo 16:00

Selänteen kuntayhtymän uudessa talousarviossa on esitys Reisjärven vuodeosaston toimintamallin ja nimen muuttamisesta. Ymmärtääkseni tämä ei kuitenkaan tuo suuria muutoksia Reisjärven yksikön toimintaan. Ainoa huolenaiheeni on, että paikkoja tulee olla riittävä määrä. Tällä hetkellä esitykset ovat aika epämääräisiä, ainakin kuntalaisen näkökulmasta katsottuna.

Aika on sellainen, että lakimuutokset vaativat entistä täydellisempiä valmiuksia yksiköiltä joissa hoidetaan akuuttipotilaita. Reisjärven vuodeosasto ei täytä näitä vaatimuksia. Mutta, olisi ollut viisasta kertoa, etteivät Haapajärven tai Pyhäjärven osastotkaan niitä täytä. Tämä olisi ollut hyvä kertoa informaatiotilaisuudessa selkeästi. Perusteluna toiminnan muutokselle se ei ole ainoastaan Reisjärven ongelma, vaan koskee muitakin Selänteen osastoja.

Toinen asia joka minua suuresti ihmetyttää on se, että Haapajärven osastolta ollaan varaamassa 2–3 vuodepaikkaa reisjärvisille akuuttipotilaille. Ensinnäkään tällä alueella ei yksikään yksikkö täytä uusia vaatimuksia, kuinka sitten kaksi voi jatkaa toimintaa?

Kolmas asia, josta en malta olla kysymättä, on se, onko Haapajärven yksikkö sisäilmaltaan terve. Olen saanut ymmärtää, että siellä on suljettu osastoja sisäilmaongelmien vuoksi. Onko paikka silloin yhdenkään

ihmisen hoitoon sopiva?, tai yhdenkään työntekijän työpaikka?

Olin noin viikko sitten käymässä Haapajärven röntgenissä yhden henkilön kanssa jolla on sisäilma altistuma. Hän istui kyseisen yksikön odotustilassa n. 15 minuuttia. Hänen silmänsä alkoivat vuotaa vettä ja

ääni hävisi lähes kokonaan. Tällaisia oireita hänelle tulee vain huonon sisäilman paikassa. Lääkityksen ja terveessä tilassa olon jälkeen (n. 2 h:a) tilanne palautui normaaliksi. Terveet tilat eivät aiheuta ongelmia.

Tiedän että kiinteistössä on suljettu joitakin yksiköitä kyseisen ongelman vuoksi. Miksi asiaa salaillaan?

Onko Haapajärven viran- ja toimenhaltijoilla tutkittua tietoa asiasta ja jos on, miksi sitä ei ole julkaistu? Minä en henkilökohtaisesti ainakaan pystyisi salamaan tuollaista tietoa jolla voi olla loppuelämän kannalta joillekin henkilöille valtavia ongelmia päivittäisessä elämässä ja jopa työnteossa.

Esitänkin että kyseisen yksikön tilanne selvitetään perinpohjaisesti ennenkuin mitään lopullista päätöstä tilojen käytöstä ja potilaiden sijoittelusta tehdään. Jos yksikkö on huonokuntoinen ei siellä voi toimia minkäänlainen hoitolaitos. Ihmisten terveyttä ei saa tietoisesti vaarantaa.

Nykytietämyksellä on mielestäni selvä osoitus siitä, että sisäilma ongelmat aiheuttavat suurta inhimillistä ja taloudellista haittaa. En syyllistä tällä kirjoituksellani Reisjäven tai Haapajärven kuntapäättäjiä, enkä viranhaltijoitakaan. Haluan vain, että kaikki kuntayhtymän asiakkaat/asukkaat saavat turvallista ja hyvää hoitoa, terveissä ja toimivissa tiloissa.

#
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »