keskiviikko 12.8.2020 | 10:19
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Kälviän Riipan asemarakennus siirretään tänään – koenostot ovat parhaillaan käynnissä

Annika Tiitto
Ti 11.12.2018 klo 10:00

Kälviän Riipan asemarakennus siirretään tänään Jokioisten Museorautatielle. Rakennus on tuettu kuljetusta varten, ja koenostot ovat parhaillaan käynnissä. Varsinainen nosto kuljetuslavetille tehdään puolenpäivän aikaan.

– Siirtäminen vaati sähköradalle sähkökatkoksen ja junaradalle liikennekatkoksen. Katkokset päättyvät yhdeltä, joten siihen mennessä rakennuksen pitäisi olla kyydissä, Museorautatieyhdistyksen puheenjohtaja Marko Laine kertoo.

Kun rakennus on saatu kiinnitettyä kuljetusta varten, se lähtee heti kohti Humppilaa. Erikoiskuljetuksen matkanteko kestää noin 24 tuntia, joten asema on perillä Humppilassa huomenna iltapäivällä.

Asemarakennus piti alunperin siirtää Humppilaan jo lokakuun alussa, mutta silloin siirto tyssäsi alkuunsa, sillä Kälviän Kotiseutuyhdistys teki Ely-keskukselle suojeluanomuksen. Tämän perusteella Ely-keskus teki puolestaan vaarantamiskieltopäätöksen, joka esti rakennuksen siirtämisen. Suojelupäätöksen tekeminen olisi vienyt Ely-keskukselta vähintään puoli vuotta, mutta Kotiseutuyhdistys perui anomuksensa.

– Kärhämä oli monen väärinkäsityksen summa. Me emme olleet osanneet ajatella, että meidän pitäisi olla yhteydessä paikalliseen kotiseutuyhdistykseen, vaan meillä oli se kuva, että nostamme rakennuksen kyytiin ja viemme sen pois. Myös Liikenne- ja Museovirastolla oli sisäisiä infokatkoksia, Laine kuvailee.

Viivästyksen vuoksi asemarakennuksen korjaustyöt ovat kaksi kuukautta myöhässä, joten aseman remonttia ei välttämättä saada valmiiksi kesäkuuhun mennessä. Tarkoituksena oli, että rakennuksen sisälle rakennettaisiin odotustila, kahvio ja näyttelytila.

– Teemme remontin kuitenkin talkootöillä ja pääasiassa viikonloppuisin, joten tiukkaa tekee. Kaikki riippuu siitä mitä seinien takaa löytyy eli onko rakennus laho vai selviämmekö pintaremontilla. Tämä koko tilanne on kuitenkin luonut tänne Humppilaan hyvää yhteishenkeä, joten toivon, että saamme paikallisista apua esimerkiksi maalaushommiin.

Laineen mukaan hyvä yhteishenki vallitsee nyt myös Museorautatieyhdistyksen ja riippalaisten välillä. Väärinkäsitykset on selvitetty ja Museorautatieyhdistys kerää riippalaisilta talven aikana muistelmia ja vanhoja valokuvia asemasta. Niistä pystytetään pysyvä näyttely remontoidun asemarakennuksen sisälle.

– Tästä tulee varmasti hedelmällinen yhteistyö. Saamme asemarakennukselle arvokkaan menneisyyden ja loistavan tulevaisuuden, Laine toteaa.

#
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »