maanantai 17.5.2021 | 23:01
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Näin pörssiguru Jukka Oksaharju sijoittaisi tälle vuodelle - ja näillä perusteilla

Hannu Lehto
To 3.1.2019 klo 15:00 | päivitetty ma 10:05

Osakestrategi, sijoituskirjailija Jukka Oksaharju luottaa Helsingin pörssissä ns. laatuyhtiöihin. Keskipohjanmaan vuoden 2019 sijoituskisassa hän jakaa 10 000 euron virtuaalisen potin tasan viiteen yhtiöön: Nordeaan, Nokiaan, Konecranesiin, Nokian Renkaisiin sekä UPM:ään.

Valintojaan hän perustelee näin:

Nordea: Sisältää huomattavat ja laaja-alaiset riskit, mutta on myös mahdollista, että pessimismi on vienyt pohjoismaisen jättiläisen liioitellun pessimismin virtaan muun eurooppalaisen pankkisektorin vanavedessä. Osinkopolitiikka lisää ennustettavuutta. Myös ”hyvä pääomistaja” ainakin yrittää kaikkensa omistajien intressin puolesta.

Nokia: Kilpailukenttä muuttuu ja uudelleen syntymässä oleva verkkoyhtiö ei lie vielä näyttänyt täyttä potentiaaliaan. Viime vuosineljännesten tuloskatsausten perusteella potentiaalin realisoitumisen todennäköisyys on kuitenkin horjunut vaisujen esitysten myötä. Kaikkiaan riskikohde, jossa on kuitenkin myös tuottopotentiaali vastinparina.

Konecranes: Vuonna 2018 Helsingin pörssin suuryhtiöiden suurimpien kurssilaskijoiden joukosta merkittävä osa koostuu syklisiä investointihyödykkeitä tuottavista yhtiöistä. Konecranes lukeutuu näihin. Mikäli kauppasota laantuu ja maailmantalous pysyy jotakuinkin raiteillaan, voi korjausliikkeelle olla tilaa.

Nokian Renkaat: Länsimarkkinoilla kasvuun ponnistava rengasvalmistaja pyrkii vähentämään Venäjä-sidonnaisuuttaan, joka on lyönyt vuonna 2018 ilmoja pihalle osakkeesta. Keskeistä on seurata yhtiön korkean kannattavuuden säilymistä. Merkittävä ulkomaisomistus tekee osakkeesta erittäin heilahtelevaisen lyhyellä aikavälillä, suuntaan ja toiseen.

UPM: Epävarmuus sellumarkkinoiden ja maailmantalouden kehityksestä on painanut osaketta viime aikoina. Monivuotinen suotuisa liiketoiminnan kehitys on kuitenkin omiaan herättämään toiveita yhtiön rakenteellisesti kohentuneesta suorituskyvystä. Selvän kurssitakapakin jälkeen optimismin kasvulle voi olla taas tilaa.

Oksaharju muistuttaa kuitenkin, "etteivät nämä ole yleisesti päteviä suosituksia, neuvoja tai kehotuksia ja että kukin vastaa aina itse omista sijoituksistaan". Henkilökohtaisesti Oksaharju tai hänen lähipiirinsä omistavat näistä Nordeaa ja Nokian Renkaita.

Kaikkien sijoitusraatilaisten sijoitukset >>>

Muita sijoittamiseen liittyviä juttuja, muun muassa Jukka Oksaharjun kolumneja >>

#
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »