torstai 1.12.2022 | 05:29
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Jonnet eivät muista – esimerkiksi valintakiekollista lankapuhelinta

La 5.1.2019 klo 07:40

Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Jonnet voivat vapaasti nauraa, mutta ei siitä nyt niin kauan ole aikaa. Tai no... onhan siitä. Kun puhelinyhteys luotiin ottamalla luuri käteen, asemoimalla etusormi numerokiekolle ja sitten pyöräytettyä. Kierros loppuun, irroitus ja kiekko palasi omaa tahtia lähtöruutuunsa.

21145 oli numero Alavieskan Mäkelänmäelle. Jos verkkoryhmän ulkopuolelta päätti ottaa yhteyden, eteen 983. Jos ei ensimmäisellä kerralla vastattu, ei muuta kuin toinen ja mahdollisesti kolmas setti.

Jos oikein tähdellistä asiaa oli eikä vastausta (”Aniaksella!”) kuulunut viiden minuutin päästä, sama uudelleen.

Sormet ruvella joutui numerokiekkoa pyörittämään myös kesätoimittaja pari, kolme kertaa iltavuoron aikana. ”Onko mitään ihmeempää ollut illan aikana?”, saivat mm. Kannuksen ja Kinnulan (!) palopäälliköt ja konstaapelit puresteltavakseen äärimmäisen journalistisen pähkinän.

Jos taas Kokkolan toimituksesta tahtoi ottaa puhelinyhteyden Ylivieskan aluetoimitukseen, kaukopuhelu oli tilattava firman keskuksen kautta.

Nauru voi jatkua, mutta oli lankapuhelimella puolensa. Niukasti appeja ja työläs mukana kuljetettava se oli. Juuri siksi antoi hetken rauhan ihmisen lapselle.

Jukka Anias

#
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »