tiistai 20.8.2019 | 02:44
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Kolumni

Seppo Luokkalan kolumni: Hiihtomaine kahden varassa

Keskipohjanmaa+
La 5.1.2019 klo 16:08 [päivitetty ma 07:38]

Ei passaa valittaa. Nimittäin sellaisen, joka kuluttaa mieluusti aikaansa seuraamalla talvisia urheilulajeja vastaanottimestaan. Suksilajit palasivat vuosien jälkeen täksi talveksi täydessä mitassa jokaisen Yle-veroa maksavan katsottaviksi ”ihan ilmaiseksi”.

Suomi on edelleen hiihtokansaa, joten muutos otettiin varmasti vastaan suuren tyytyväisyyden vallitessa. Maastohiihto, mäkihyppy ja alppilajit täyttävät nyt viikonloput niin tarkkaan Ylen kakkoskanavalla, että hädin tuskin tilaa jää edellisvuosina korvaaviksi lajeiksi hankituille, kuten mm. alamäkiluistelulle.

Siinä missä tv-tarjonta koheni tuntuvasti, näyttää suomalaisten menestys heikkenevän melkein vastaavaan tahtiin. Tällä päivämäärällä päättyvä Tour de Ski oli sinivalkoisilta sivakoijilta lähes tulkoon täydellinen pyllähdys.

Yksi vuosi olympiadissa on hiihdossakin ns. välivuosi. Silloin ei kisata edes MM-mitaleista. Nyt ei eletä välivuotta, vaan urheilijoiden (ja penkkiurheilijoidenkin) tähtäin on Seefeldin MM-kisoissa. Tutussa itävaltalaiskylässä kisataan vanhaan tapaan helmikuun loppupuolella.

Kaikki hiihtohuiput tähtäävät siis Seefeldiin, jolloin esimerkiksi naisässät Johaug ja Kalla jättivät rasittavan Tourin kokonaan väliin. Suomalaisista teki olympiavoittaja Iivo Niskanen saman ratkaisun. Eurojen sijasta MM-mitalin kiilto vei voiton.

Monen kovan puuttuminen loi odotuksia menestymisestä tämän vuoden Tourilla. Odotukset karisivat nopeasti ja vain yksi suomalaishiihtäjä onnistui kelvollisesti läpi turneen.

Vain Krista Pärmäkosken kunto edellytti hiihtämään sijoituksista loppuun asti. Muuten meikäläisten suksi liikkui niin vaatimattomasti Keski-Euroopan kekkereissä, että oli syytä lähteä kotiin harjoittelemaan. Miesten sarjassa ei saatu edes yhtä ukkoa maaliin saakka.

Ennen Tourin viimeistä rypistystä voi lukita vastauksen, jonka mukaan Suomen tämä hiihtotalvi on totaalisesti kahden hiihtäjän varassa. Jos mitali, tai edes vanhan laskentatavan mukainen (kuuden joukkoon) pistesijakaan, MM-laduilta irtoaa, tuo sen Krista Pärmäkoski tai Iivo Niskanen.

Vanhoilla näytöillä ei suksi liikahda senttiäkään. Siitä huolimatta tuntuu erikoiselta, miten jopa hyvinkin kokeneet urheilijat ovat romahtaneet aivan kansalliselle tasolle. Jos sillekään.

Matti Haaviston ura hiihtojoukkueen päävalmentajana ei saanut kummoista alkua. Aktiivien ammattihiihtäjien joukko on Suomessa minimaalinen verrattuna muihin perinteisiin suurmaihin. Jo muutaman kärkinimen äkillinen taantuminen näkyy kokonaisuudessa.

Tällä aikataululla ei hiihtoon saada Suomen vartalolle sopivaa mitalilajia. Nimittäin ampumahiihdosta tuttua pariviestiä, jossa Pärmäkoski ja Niskanen voisivat vähän haastaa norjalaiset, venäläiset ja ruotsalaiset.

Krijoittaja on Keskipohjanmaan urheilutoimittaja.

#
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »