tiistai 20.8.2019 | 01:57
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Kolumni

Muumit, Tuntemattomasta seuraava

Keskipohjanmaa+
Ti 8.1.2019 klo 08:30

Edvin Laineen ohjaamaa Tuntematon sotilas -elokuvaa on pidetty ainoana oikeana Väinö Linnan romaanin filmatisointina. Kukaan ei pidä Mollbergin versiota parempana, tai jos pitää, kyseinen henkilö on väärässä.

Aku Louhimiehen Tuntematon (2017) on hyväksytty pitkin hampain. Se on ihan kohtuullinen, sillä se noudattelee hyvin tarkkaan alkuperäisiä henkilöhahmoja sekä repliikkejä.

Mutta kyllä minä joulupäivän aamiaispöydässä niin mieleni pahoitin! Siinä aamiaisen ja työnteon lomassa katsoimme koko perheellä televisiosta Muumilaakson tarinoita. Muumeja, jotka on uudelleenääninäytelty aivan pilalle.

Muumit-piirrossarjaa alettiin esittää tv:ssä 90-luvun alussa. Sitä on esitetty uusintoina ja taas kerran uusintoina. Muumit on vuosikymmenten ajan pyörinyt usein hitaiden viikonloppuaamujen taustalla.

Nyt muumeja ei voi enää seurata sivusilmällä ja -korvalla. Uusista äänistä ei tiedä, kuka hahmo puhuu, jos ei samalla seuraa tapahtumia. Pilalla.

Pilaamisen jälkeen toinen ajatus oli, että nykylapsia yritetään taas kasvattaa pumpulissa. Muutamissa kohtauksissa vuorosanoja oli muutettu ja alkuperäisiä sanomisia on siloilteltu. Esimerkiksi yhdessä talvijaksossa on kohtaus, jossa pieni koira saapuu Muumilaaksoon etsimään veljiään, susia.

Pikkukoira hakeutuu susilauman luo, mutta vihaiset sudet eivät ole samaa mieltä veljeydestä. Alkuperäisessä versiossa susien piirittämä koira nyyhkäisee kohtalolleen alistuneena ”syökää minut sitten”. Uusintaäänityksessä ei viitata millään lailla kuolemaan ja koiran vuorosanat ovat jotain niin pliisua, etteivät ne edes jääneet mieleen.

Sensuuria tai ei niin uudelleenäänityksen taustalla on se, että MTV hankki Yleltä sarjan esitysoikeudet. Maikkari halusi tuoda muumit nykyaikaan HD-kuvalla ja uudella duppauksella. Uudistetut jaksot ovat pyörineet tv:ssä jo pian pari vuotta.

Joka tapauksessa pikkulapset, joille sarja on tarkoitettu, eivät osaa kaivata Elina Saloa Pikku Myyn äänenä. Ja tuskin edes Z-sukupolvi haikailee vanhojen Tuntemattomien perään. Hirviniemi, Vatanen ja Vauramo ovat heille ainoat oikeat Hietanen, Koskela ja Lammio.

Kirjoittaja on Keskipohjanmaan suunnitteleva tuottaja.

Nyt muumeja ei voi enää seurata sivusilmällä ja -korvalla.

#
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »